Бременността е един от най-прекрасните и важни периоди от живота на всяка жена, но той изисква повишено внимание и специализирана грижа. Най-важното за всяка бременна жена е тя да е спокойна, че бебето се развива нормално. Освен наложителните прегледи и изследвания се препоръчват и прегледи от специалист по фетална медицина. По този начин се гарантира по-добрата грижа за майката и бебето, навременно засичане на аномалии и предотвратяването на най-различни усложнения, свързани с бременността и раждането.

С цел да подобри качеството в проследяването на бременността и да помогне за спокойствието на бъдещите родители и раждането на здраво бебе, Медицински комплекс „Д-р Щерев” насочи вниманието си към развитието на модерен сектор по фетална и пренатална медицина. Той дава възможност за качествен пренатален скрининг и специализирани фетални изследвания (изследвания на плода). В сектора се извършва и биохимичен скиринг, който включва ултразвуков преглед заедно с кръвна биохимична проба за установяване на риска от хромозомни аномалии, като синдром на Даун (тризомия 21), синдром на Патау и др.

Друго много важно изследване в сектора по фетална и пренатална медицина е феталната морфология. Тя представлява обстойно и високо-специализирано ултразвуково изследване на всички основни органи и системи на плода. В зависимост от гестационния срок се получава информация относно феталното развитие и протичането на бременността. Целта на изследването е да се оцени анатомията на плода и да се изключат или установят аномалии, които се проявяват в по-късните срокове от бременността. Прави се оценка на размерите и растежа на плода, плацентата, пъпната връв и околоплодните води, маточната шийка, кръвотока в различните съдове на плода.

Всеки един от резултатите при изследванията и прегледите по фетална морфология се обсъждат със специалист по фетална медицина.

Препоръчително е първият преглед от специалист по фетална медицина да се направи в 11-13 гестационна седмица (г.с.), когато се прави и първи триместър скрининг тест за хромозомни аномалии, следващият препоръчителен преглед е през 18-24 г.с, а последният е в 32 г.с., когато се оценява доброто общо състояние на плода в края на бременността. Освен че феталната морфология предоставя по-подробна информация на специалиста по фетална медицина за състоянието на бебето, много майки споделят, че за тях е изключително интересно, че могат да видят всички основни органи и системи на своето бебе и как то се развива. Освен по-спокойни, от кабинета по фетална медицина, те излизат и много развълнувани, особено ако са поискали и да научат пола на своето бебче.