Филм за изчезналия евразийски див кон тарпан бе отличен с престижната наградата за най-добър късометражен филм на тематичния фестивал "Equus" в Ню Йорк.

Продукцията "Тарпанът: прерисуване на древната история", резултат от едногодишната работа на Джен Милър и Софи Диа Пегрум от американската компания Horsefly Films, представя тарпана - праисторически див кон, разпространен в миналото от Южна Франция и Северна Испания до Централна Русия. В миналото редица палеонтолози са намирали кости от този вид дори в България, което само по себе си е доказателство, че те са обитавали българските земи. 

Лентата е снимана в България и Полша. Главно действащо лице в нея е неповторимата порода коне, които преди няколко години бяха успешно върнати в природата на Източните Родопи. Припомняме, че през септември 2011 г. първите 12 тарпана бяха докарани от Холандия в България от холандската организация АРК и успешно заселени в Източните Родопи. Три години по-късно пристигна и втората група от 30 коня. Ceга общо 55 тарпана живеят на свобода в Източните Родопи. Пускането на втората група коне на свобода в природата бе последвано от пускането на документалния филм за тарпана. От 13 ноември тази година Родопите са вече част от Rewilding Europe.

"От работата си по филмите за коне научихме, че има над 600 породи в целия свят, които са застрашени или са изправени пред риска да изчезнат. Много хора дори не са чували за тях и нашата идея бе да създадем една кинематографична библиотека, за да научат хората за тези породи. Искаме да разкажем и за изчезващите култури, свързани с конете, опитвайки се по този начин да ги запазим за идните поколения. Неслучайно и нашето мото е: Историята на човека е историята на коня", разказват Джен и Софи.

Това е втори филм на момичетата, който е посветен на конете от остров Скирос, Гърция.

"Бе толкова древно и красиво, почувствахме се частица от всичко това. Всеки, който иска да се наслади на истинската природа и на дивите животни, трябва обезателно да отиде в Родопите", споделят още двете дами, впечатлени от красивата ни планина и духа, който носи.

В бъдеще Джен и Софи планират да представят филма на съвместни събития с българските консулства в Ню Йорк и Чикаго. Специално за всички, живеещи в Източните Родопи, ще бъде организирана и прожекция в България. 

А ето и трейлър към филма:

Не пропускайте всички интересни новини в Dama.bg