Dama.bg ви дава възможността да получите професионален психологически съвет за своите проблеми - задайте въпросите си към психолога Кремена Ненкова, която всеки понеделник ще ви дава персонални отговори и насоки.

Здравейте, г-жо Ненкова! Имам приятел от 7 месеца, в началото всичко беше прекрасно, той не спираше да ме търси, да ми звъни, после се случи трагедия в семейството му и той се промени. Все по-малко ме търси, аз по цял ден мисля само за него, мисля си ужасни неща....дали не е с друга, дали не си пише с друга, представям си всичко лошо. Виждаме се, държи се добре, но на мен сякаш не ми е достатъчно, искам постоянно да е с мен, постоянно да ме търси, а знам че е невъзможно, той си има свои работи, зает е. Като обсебена съм от него, не мога да се отпусна, постоянно съм тъжна, искам отново да е както преди. Четох в интернет, че това се нарича емоционална зависимост. Моля, помогнете ми да се справя с нея и да мога да се радвам на връзката си, дори и да не е такава, каквато беше преди!

Благодаря!
И.

Здравейте, И.,

желанието Ви да сте щастлива и да се радвате на връзката си е съвсем естествено. Ние влизаме във връзка с другите, за да се чувстваме добре, да се радваме, да споделяме, да сме щастливи. И, разбира се,  имаме много очаквания от човека до нас. В началото всичко е точно така, както ни харесва. Ние сме влюбени, развълнувани, любимият ни изпълва с радостни емоции, всичко около нас е прекрасно и даже не разбираме защо останалите хора се ядосват и притесняват след като животът е толкова хубав. Знаете за какво говоря, защото почти всеки от нас е бил влюбен и е бил в състояние, в което сякаш не стъпваш по земята, а се носиш във въздуха лек и безметежен, когато проблемите сякаш нямат значение и  всичко ни се получава с лекота. Връзките обаче постоянно се развиват, започваме да се опознаваме по-добре и прекрасният принц до нас се превръща просто в човек, който освен всички прекрасни качества, които носи в себе си, има  и своите недостатъци, проблеми и трудности. Много често ние се разочароваме, когато това се случи, обвиняваме, а понякога си тръгваме от връзката, за да търсим отново онова вълнуващо опиянение на влюбването.

Мила И., от писмото Ви виждам, че си задавате различни въпроси. За всички нас обаче е много важно да се научим да си задаваме правилните въпроси.  Когато  започнем да си задаваме правилните въпроси, ние променяме фокуса на вниманието си или това около нас, върху което се съсредоточаваме.  По този начин се променя съответно и начинът, по който се чувстваме, а оттам и качеството ни на живот. В живота на всеки от нас има ценни, прекрасни, щастливи, удовлетворяващи моменти, които ще ни накарат да се чувстваме добре, ако сме във връзка с тях , ако се фокусираме върху тях. Попитайте себе си: „Кои са прекрасните неща в живота ми в момента?”, „ За какво мога да съм благодарна в живота си?”,  „От какво бих могла да се почувствам щастлива сега, ако исках?”, „Как  да се справя със ситуацията сега, за да се чувствам по-добре в бъдеще?”. Задавайте си тези въпроси колкото се може по-често. Търсете отговорите им, защото те ще Ви помогнат да си спомните и да видите хубавите неща, с които е пълен живота Ви . Въпросите и техните отговори ще Ви помогнат да се научите да се радвате на хубавите неща в живота Ви, да сте благодарна за тях, да цените и обичате повече себе си.

Скъпа И., да поставим щастието си в ръцете на някой друг е много лесно. Това ни освобождава от отговорността за него и ни дава удобството да обвиняваме външни фактори без да поемаме отговорност,  когато не се чувстваме добре и имаме трудности.  Добре е да знаем обаче, че отговорността за живота ни е наша и само наша. Само от нас зависи накъде ще вървим по пътя на живота си и най-важното как и с кого ще го изминем. И както казва Хорхе Букай: „Да мислим, че любовта ще ни спаси, че ще разреши всичките ни проблеми и ще ни донесе вечно щастие или сигурност, само ни държи в плен на фантазии и илюзии и отслабва истинската сила на любовта: СИЛАТА ДА СЕ ПРОМЕНЯМЕ.”

Желая Ви успех!

Задайте своите въпроси към психолог Кремена Ненкова тук