Във Великобритания откриха конкретните параметри, на които трябва да отговарят даден филм, актьор или актриса, за да получат наградата на Американската академия за кинематографично изкуство и наука Оскар, предаде ТАСС, като се позова на публикации в британски медии.

За да получи заветната статуетка, филмът трябва да отговаря "само на три параметъра".

Продължителността на лентата трябва да бъде 140 минути, а възрастта на победителите за главна мъжка и главна женска роля - 45 и съответно 38 години.

Специалистите са стигнали до този извод, след като са анализирали данните за наградите Оскар от последните 50 години.

"Разбира се, към нашите разследвания трябва да се отнасяте с немалка доза чувство за хумор", казва британският медиен магнат Марк Пиърсън, по чиято поръчка е направено изследването. Според него обаче формулата за успеха може да помогне на любителите на киното още един път да разменят мисли, докато очакват церемонията по връчване на наградите Оскар.

Според съставената от британците формула наградата за най-добра актриса трябва да бъде присъдена на 38-годишната Рийз Уидърспун за участието й във филма "Моята разходка в дивото". Оскар за най-добър актьор по всяка вероятност ще бъде връчен на 40-годишния Брадли Купър за играта му в "Американски снайперист".

Що се отнася до продължителността на филма, то най-близка до въпросните 140 минути е лентата "Американски снайперист" /132 минути/. По този показател тя няма равна сред останалите претенденти, номинирани за отличието. Церемонията по връчване на наградите Оскар ще се състои в Лос Анджелис на 22 февруари.

Източник: DarikNews.bg