Фритата е традиционен италиански омлет със зеленчуци и сирене или сирене Рикота. Обикновено фритата се приготвя на печката, а след това се довършва във фурната. Идеален за обилна закуска.

Необходими продукти:

• 6 яйца
• 1/4 чаша сметана
• 2-3 колбаса
• 6-7 чери домати
• 1/2 пакет сирене Рикота
• ситно нарязан магданоз (копър)
• 2 с.л. зехтин
• сол и черен пипер
• босилек за декорация

Начин на приготвяне:

1. Разбийте яйцата със сметаната, овкусете със сол и черен пипер. Когато се превърнат в хомогенна смес, добавете зелените подправки.

2. Загрейте в тигана една супена лъжица зехтин. Запържете колбасите от двете страни. След като омекнат, с дървена шпатула ги разделете на парчета. Продължете да пържите до пълна готовност.

3. Изсипете в тигана останалия зехтин. На дъното сложете половината от колбасите. След това изсипете яйчената смес-крем. Наредете резенчета домати, като между тях поставите Рикота. След това наредете и останалите колбаси.

4. Сложете във фурната за 20-25 минути.

5.Когато ястието е готово, оставете да изстине. Поръсете с босилек и приятен апетит.