Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените на техния произход са в арабските страни, където от дълбока древност тези сладки и здравословни плодове на финиковата палма са били на почит. Още тогава са били известни техните ползи за човешкия организъм и сведенията сочат, че фурмите са основна храна на арабските воини, бедуините, египтяните, както и на китайските столетници - все жители в места, където храната е оскъдна, а условията - екстремни.

У нас фурмите се продават в сушен и опакован вид, внос основно от Северна Африка и Ориента - Турция, Тунис, Мароко, Египет. Пресни са доста твърди, а и не така вкусни и сладки, тъй като чак след като узреят и изсъхнат придобиват своите вкусови качества. Първо те стават оранжеви, а след като ферментират и изгубят от влагата си, от златисти до тъмнокафяви и наистина много сладки. Тогава се променя и състава им и съдържанието им на полезни вещества се увеличава многократно. 

Състав на фурмите

Фурмите са едни от най-хранителните сушени плодове, заради въглехидратите, протеините и мазнините в тях, те са богати на почти всички витамини. Съдържат 23 вида аминокиселини (които липсват в повечето други плодове), рибофлавин, ниацин, пантотенова киселина и много активни антиоксиданти, желязо, фосфор, магнезий, селен, фолиева киселина, калций, мед, сяра, минерални соли и т.н.

Важно е да се спомене, че нямат холестерол, а напротив - дори понижават нивото на вредния и регулират глюкозата в кръвта. Те са идеален заместител на сладките неща и чудесен избор за диети и здравословни хранителни режими. Имат нисък гликемичен индекс и са подходящи за диабетици. Сладостта им се дължи на фруктозата и глюкозата, а не на вредната за човека захароза. И все пак - и с тях, както с всички сушени плодове не бива да се прекалява.

Здравословни ползи от фурмите

  • Укрепват имунитета и действат общо благоприятно на здравето - фурмите са едни от най-полезните храни изобщо.
  • Повлияват метаболизма и обмяната на веществата, особено полезни са при лоша функция на щитовидната жлеза, поради високото съдържание на йод в тях.
  • Благоприятстват мозъчната дейност и повишават активността на невронните връзки и концентрацията.
  • Полезни са за храносмилането. Имат очистващо и регулиращо действие. Спомагат за развитието на полезни бактерии в червата и поддържат киселинния баланс на организма.
  • Дават сила, издръжливост, енергия. Помагат при преумора и отпадналост, препоръчват се за консумация след дълго боледуване.
  • Укрепват и стимулират дейността на сърцето, черния дроб и бъбреците и подхранват кръвта.
  • Полезни са при анемия и сърдечно-съдови заболявания, заради високото си ниво на калий.
  • Препоръчват се при хипертония и белодробни заболявания. Успокояват кашлицата и спомагат за извеждане на течността от дробовете.
  • Препоръчителни са за диабетици, заради полезните фруктоза и глюкоза и липсата на опасната захароза.
  • Изключително полезни са за бременни жени (фолиева киселина) и кърмачки.
  • Подходящи са за диети и редуциране на телесното тегло. Добър заместител са на рафинираните сладкиши и намаляват чувството на глад.
  • Фурмите съдържат флуор, който предпазва зъбите от кариес.

Как да избираме фурми?

Истинските, "натурални", незахаросвани допълнително и необработвани фурми се намират сравнително трудно. Те са със златисто-кехлибарен до червеникаво-кафяв, леко прозрачен цвят. Не би следвало да са с твърде дебела коричка, защото това показва, че са обработвани с парафин, за да се запази плода от червеи. Опаковката трябва да е непрозрачна и добре запечатана, фурмите да са месести и меки и да нямат захарни кристали по повърхността си.

Този така полезен плод издържа около година при правилно съхранение – на хладно и сухо, в херметически затворена кутия, не в найлон.