Сьомгата е една от любимите ни риби и никога не бихме отказали едно парче, независимо от сезона. Затова днес ти предлагаме една рецепта за сьомга, която няма да изкуши само нас, но и цялото ти семейство.

Приготвената сьомга се сервира върху канапе от кафяв или бял ориз и се гарнира по желание с печени или задушени моркови.

Необходими продукти:

½ ч. мед

¼  ч. соев сос

1 парче (ок. 3-4 см) пресен джинджифил, нарязан или настърган на ситно

1 скилидка чесън, пресована

4 филета сьомга

малко зехтин за намазване

2 чаши кафяв ориз, приготвен по твой вкус

Начин на приготвяне:

1. Предварително загрей фурната на 200 градуса. В тава сложи фолио за печене и го намажи със зехтин, за да не залепне за рибата.

2. Смеси меда, соевия сос, чесъна и джинджифила в малък тиган. Затопли сместа на средна температура, остави я да къкри 2 минути, докато бъркаш често. Остави получената марината да се охлади до стайна температура.

3. Накисни филетата в охладената марината. Нека престоят в сместа 10 минути.

4. Сложи филетата в подготвената тава. Прецеди маринатата в малка тенджера. Затопли я отново, остави я да къкри за 5 минути на средна температура. След това си отдели 2 с.л. марината в една чаша и още 3 с.л. в друга чаша. Останалата марината няма да ти трябва.

5. Печи филетата за 5 минути на 200 градуса.

6. Загрей един тиган с незалепващо покритие на висока температура.

7. Извади филетата от фурната, намажи ги с 2-те лъжици останала марината. Запечи ги на тигана за 1-2 минути, докато се глазират.

8. Сервирай филетата върху канапе от ориз и ги поръси с останалите 3 лъжици марината.