Ако си типичен книжен плъх и си прекарала тийнейджърските си години, прескачайки от вълшебния свят на една книга в този на друга, вероятно докато връстничките ти са се влюбвали в съученици, ти си мечтаела за малко по-други момчета. Вярно е, че не са съвсем актуални, но пък чарът на героите от книгите като граф Вронски, Джей Гетсби и мистър Дарси остават в историята завинаги и това никак не е случайно.

Естествено в някакъв момент всяка от нас е трябвало да ги преодолее и да ги остави да бъдат изместени от истински мъже от реалния свят, но едно е сигурно – те никога не ни се струват толкова прекрасни като героите, за които сме мечтали. И за това можем само да обвиняваме, но и да благодарим на Джейн Остин, Толстой и Фицджералд.

Дали твоят тип е силният тих непознат или, елегантният ловък немирник, който няма абсолютно никакви намерения да се обвърже? Без дори да подозираш, изборът се е оформял в главата ти докато си въздишала над книгите.

Граф Вронски от „Ана Каренина”

Граф Вронски прилича на всеки мъж, с който си преспала в университетските си години – изглежда добре, умен е и одухотворен.

Също така обаче има фобия от обвързване. Не позволявай тази нежна красива опаковка да те заблуди. Той никога няма да поиска да се задоми и няма да спре да хойка, независимо колко упорито се опитваш да го накараш да си остане вкъщи с теб вместо да се запъти директно към бара „с момчетата”.

Едуард Рочестър от „Джейн Еър”

Мистър Рочестър в общи линии олицетворява мъжът с твърде много тайни в миналото си. Той е типът, с който се срещаш цели шест месеца без да знаеш фамилията му, с какво се занимава или откъде е. Но да си го кажем направо, това няма никакво значение, защото той е прекрасен, мистериозен и страхотен в леглото.

С него трябва да се действа много внимателно, защото опитите да се изкопчи информация за живота му само пораждат още въпроси, независимо колко пъти повдигаш темата за заключената стая в апартамента му. Примири се, че няма да научиш какво има в нея. Също така трябва да избягваш на всяка цена лудата му бивша.

Джей Гетсби от „Великият Гетсби”

Той е най-впечатляващият от дружинката: часовник Rolex, костюм по поръчка и самодоволна усмивка, за която не съществуват затворени врати.

Може и да изглежда на пръв поглед като идеалният мъж, но е пълен с изненади и не всичките ще са приятни. Той приема всичко твърде сериозно и за него привързването е въпрос на живот и смърт. Освен това нищо чудно да ти спретне някакъв странен номер, като например да изчезне за дълго време и после да се появи съвсем неочаквано и с пълна готовност да те спечели обратно, когато вече почти си забравила за него и тъкмо си се нанесла с някой друг. Горката Дейзи, никой не се замисля и на нея какво и е било.

Дориан Грей от „Портретът на Дориан Грей”

Дориан Грей е онзи тип в Tinder, чиито снимки до една са на него в изкусителни пози и задължително гол до кръста. Това че изглежда безумно секси на селфитата си обаче, изобщо не означава, че не е най-добре да стоиш колкото се може по-далеч от него. Целият този нарцисизъм, който крещи от всичко в личността му, означава само едно – безнадеждно положение, което ще свърши зле за теб.

Шерлок Холмс от „Етюд в червено”

Този избор означава само едно: единственото, което всъщност искаш, е мъж, който ти обещава, че ще реши всичките ти проблеми.

Този многознайко има отговор на всеки въпрос, независимо дали се отнася до течащия ти таван в банята или пък защо още не си получила повишението, което си убедена, че заслужаваш. Той се интересува от теб много повече от останалите мъже, които си срещала, и иска да знае всичко за живота ти, но това невинаги е в твоя полза.

Атикус Финч от „Да убиеш присмехулник”

Ако винаги си си падала по татковци, вероятно си била влюбена в Атикус докато си чела „Да убиеш присмехулник” в гимназията. Начинът, по който този тип мъже винаги искат да правят добро, е изпълнен с чар и фактът, че на всяко парти си играят с децата вместо да пият бира с останалите мачовци действа разтапящо на всяка жена.

Все пак тази негова старомодност и възвишени възгледи могат и да досадят в един момент, особено ако искаш да направиш някоя абсолютна глупост, за да разпуснеш. Опасността с Атикус е, че в някакъв момент може и да ти доскучае.

Сириус Блек от „Хари Потър и затворникът от Азкабан”

Нищо не привлича повече в един мъж от мъглявото му минало.

Нахакан, популярен в определени среди, той спи буквално с всяка мацка през петте си години в университета. После излиза от там напълно нов човек, в който обаче имаш странното усещане, че има нещо гнило.

Разбира се, това може да се дължи на някакви семейни драми, но на кой му пука в крайна сметка? Просто стой далече от ужасяващата му майка и смахнатите му роднини и всичко ще е екстра.

Мистър Дарси от „Гордост и предразсъдъци”

Всяко момиче се захласва по типа „мистър Дарси” поне веднъж в живота си. Онзи, който стои сам в ъгъла на любимия ти задимен бар, налива си джин с тоник и всеки път, когато се обърнеш, го хващаш да те съзерцава. Изобщо не си прави илюзиите, че има смисъл да го чакаш да дойде при теб, с този типаж трябва ти да направиш първата крачка.

Той няма да говори кой знае колко за чувствата си, но ще направи резервация без да си го помолила в любимия ти ресторант, когато си имала кофти ден. Той прави жестовете, от които имаш нужда, и знае точно какви трябва да бъдат, защото наистина те слуша.

Не се отказвай от него, независимо че му е трудно често да показва обичта си, не е защото не я изпитва.

Джон Сноу от „Песен за огън и лед”

Колекцията на този тип мъж от продукти за коса спокойно може да се окаже по-богата и от твоята. Преди да се захванеш с него се запитай – колко комфортно би се чувствала с някой, на който му отнема повече време да се приготви за излизане отколкото на теб?

От друга страна той е изключително нежен, но до тогава степен, че на моменти ще се чувстваш все едно си в лесбийска връзка.

Джеймс Бонд от „Казино Роял”

Никога няма да успееш да накараш типът „Джеймс Бонд” да се обвърже. Той винаги ще предпочете да се впусне в поредното приключение и рано или късно просто ще забрави да се върне. Дори и да успееш да спечелиш малко време насаме с него, романтичните ви мигове ще бъдат непрестанно прекъсвани от телефона му или пък той изведнъж ще се сети за някаква неотложна задача, която е забравил.

Иска да пътува, да се катери и да бъде постоянно в движение, но пък изглежда дяволски добре в костюм!

Едуард Кълън от „Здрач”

Стой много, ама наистина много далече от този типаж. Той непрекъснато ще следи какво правиш и ще ти държи сметка с кой си била и защо. Не умее да се доверява и колкото и да се стараеш да поправиш това, никога няма да повярва, че най-добрият ти приятел мъж е само приятел. Въпреки това пък бледата кожа и опасното излъчване са адски привлекателни.