Часът е 5:20 сутринта. Чувам в просъница алармата си и съм развълнувана, защото ще посрещна слънцето на плажа. Толкова е лесно да станеш рано, когато се движиш към вдъхновение, към храна за душата си и си на морето, откъсната от ежедневните задачи и работни ангажименти, а толкова трудно в делничния ден.

Гледах морето и стъпка по стъпка се сливах с пейзажа, със звуците, с цветовете. За момент ми се прииска да съм местна, да знам какво е да живееш всеки ден до тази магия и все пак дали ще е магия, ако я виждаш всеки ден. Къде живее магията в морето или в очите, които я виждат? Толкова сме свикнали да търсим вдъхновението в специалните моменти и места, че губим връзка с вътрешното, с личното си наше усещане за вдъхновение, което съществува в делника.

Забравяш да се питаш какво те вдъхновява, какво храни душата ти, как си отдъхваш в минутите на делника? Откъсваш вдъхновението от него и го слагаш само в определени моменти през годината, в изгрев, в залез, на морето. Когато съм отпуска през лятото ще прочета тази хубава книга, когато съм в почивка ще приготвя тази вкусна торта. Има време за работа и има време за отдих и вдъхновение на душата.

Днес си мисля, че трудностите, които изпитваме ние, жените на 21 век са, че времето, в което си даваме пълно позволение за захранване и вдъхновение сме го ограничили до 14 дни (за някои са дори 7) в годината. Крайно недостатъчно за дълбоката женска същност!

Вярвам, че всяка жена е нужно да си отглежда делнични вдъхновения и да ги сътворява от време на време за себе си. Само така, ти ще имаш силата да вдъхваш топлина, нежност и разбиране във връзките ти с любимите на сърцето ти.

„Психето и душата на жените също имат своите цикли и сезони на работа и усамотение, тичане и неподвижност, свързаност и откъснатост, активност и отдих, творчество и съзидателност, присъствие в света и завръщане в света на душата. Те бяха част от нашата душевна кожа, която обгръщаше нас, дивия и естествения свят, поне докато не ни казаха, че всъщност има само четири сезона и че самите жени имат само три времена – детство, зрелост и старост.

Ала ние не можем да си позволим да вярваме на тази недодялана измислица, защото това означава да се отклоним от естествените си емоционални цикли. Далеч по-добре е редовно да се завръщаме към своята уникална дива природа.

Клариса Пинкола Естес”

Каня те стъпка по стъпка да изследваш личните си емоционални цикли на активност и отдих и да си позволиш да се връщаш към вътрешния си свят свободно, пълнокръвно и независимо от разрешението ти за отпуск от твоя ръководител, деца, партньор.

Не чакай съботата, неделята, лятната отпуска, зимната ваканция, за да се отпускаш и вдъхновяваш. Грижи се за женската си душа в делника.

Създай си списък с делнични вдъхновения и минути на захранване на вътрешната ти жена. Някои от нещата, които присъстват в моя списък са: четенето на Бягащата с вълци; медитирането; галенето на тялото ми с лосион с аромат на рози; сутрешното кафе с мляко и мед; разходка в парка; разговор с близките на сърцето ми жени; слушането на пиано и природни звуци; разресването на косите ми; душ с аромат на липа и мед; приготвянето на сладкиш.

Започвам все повече да обичам времето, в което принадлежа само на себе си, за да мога след това дълбоко и истински да се свържа с другия.

А какъв е твоят списък?  Позволи си да си го припомниш. 

Бъди вдъхновяваща жена,

Марина

Марина Байрактарова е Консултант по женственост и връзки, Психолог, създателка на Бъди Вдъхновяваща Жена 

П.П Ако тази статия ти харесва, сподели я на приятелки и бъди част от жените, които вдъхновяват жени.

П.П За тези дами, които искат да захранят своята женственост и нежност ги каня на тренинга ’Бъди Вдъновяваща Жена’ на 15 и 16 Август от 10:00 – 18:00. Подари си два дни, в които да  се срещнеш с женското в себе си.

Да, искам да бъда вдъхновяваща жена и да разбера повече за тренинга!