Днес решихме да ви разкажем как де се грижите за кожата си през настоящия сезон.

Основни правила за грижата за кожата през есента

Слънчевите лъчи даряват на кожата не само красив тен. Те заедно с верните си летни „съюзници” – жегата, праха и сухия въздух от климатика – видимо влошават състоянието ѝ. През есента кожата често става суха или по-мазна, дехидратирана, чувствителна, появяват се лунички и пигментни петна. Проблемната кожа реагира по-остро на смяната на сезоните, затова първото, на което трябва да обърнете внимание, са почистващите, пилинг, овлажняващи и възстановяващи процедури.

Почистващите процедури трябва да са съобразени с типа на кожата ви. Ако гелът ви за почистване на кожата на лицето е с прекалено силно действие или съдържа твърди скрабови частици, кожата ще се опитва да се защити, като увеличи отделянето на мастен секрет.

Не бива да правите маски с пилинг по-често от веднъж месечно, ако имате суха или чувствителна кожа. При нормална и комбинирана кожа тази процедура може да се повтаря веднъж на десет дни. Хора с мазна кожа могат да правят такива маски веднъж седмично.

Със застудяването е редно да започнете да използвате по плътни кремове, които ще могат да защитят кожата от вятъра и останалите агресивни външни фактори. В състава на тези кремове трябва да има еластан или колаген, хиалуронова киселина, ретинол, витамини, антиоксиданти, коензим Q10.

Какви козметични процедури е добре да се правят през есента

Има списък с процедури, които козметиците ни съветват да правим през есента. Основното за тези процедури е овлажняването и подхранването на кожата, а също така и манипулации, които се правят, когато кожата не се излага интензивно на слънчеви лъчи, защото те могат да нарушат пигментацията на повърхностния слой кожа. Към тях се отнасят такива процедури като фотоепилация или киселинни пилинги, kava-пилинг.

Проблемна кожа

През есента склонната към поява на несъвършенства кожа е в своя разцвет. През лятото пъпките по лицето видимо намаляват, тъй като ултравиолетовите лъчи подсушават и дезинфекцират. Отпускаме се и спираме да отделяме толкова грижи и време за обичайните процедури. Поради което имунната защита на кожата отслабва, кожата започва да отделя мастен секрет, порите се запушват в резултат на което получаваме възпаления и проблемна кожа.
Есента е чудесно време за използване на пилинги за проблемна кожа, както и на средства със салицилова киселина (също като при избелващите кремове след тяхното приложение не бива да излагате кожата си на слънчеви лъчи).

Пигментация

Слънцето оставя след себе си следи. Добре ще е, ако се ограничи само с красив тен или лунички, но реалността е друга? За съжаление, борбата с пигментните петна е труден и скъп процес. Дори козметиците не винаги успяват да се преборят с тях напълно. В домашни условия това е практически невъзможно, защото пигментните петна се образуват на базалния слой на епидермиса, а домашната козметика достига само до роговия слой.

Но може да се опитате да ги изсветлите. Средствата за това е по-добре да подберете с помощта на козметик или да ги изберете от асортимента на марка, на която напълно се доверявате. И задължително защитавайте кожата си от слънцето, дори ако навън е мрачно времето.

Спукани капиляри

Слънцето оставя след себе си и други неприятни отпечатъци – повредени капиляри. Ултравиолетовото лъчение прави колагеновите влакна по-слаби и неустойчиви, в резултат на което се пукат. Такива капилярни звезди могат да се премахват само в специализирани клиники, с помощта на лазерен лъч или фотосветкавици.

Преди и след процедурите трябва да осигурите специални грижи за кожата. Най-вероятно козметикът ще ви препоръча използването на крем с високо съдържание на витамин К, екстракт от липа и арника. Послушайте го!