Как да реабилитирате кожата си след сезона на отпуските, когато сте били изложени на преките слънчеви лъчи, солената морска вода, пържената цаца и студена бира. От Damа.bg ще споделим с вас някои хитрини, за да подхраните кожата на тялото и лицето си.

Ако кожата е напукана и се бели

Когато сме изложени продължително време на слънчеви лъчи, то получаваме 10% негативно въздействие от тях дори да използваме кремове с SPF-филтър. С други думи, слънцето изсушава горния слой на епидермиса. Дори да не сте любител на ултравиолетовите вани, такава участ, каквато е белещата се кожа може да ви застигне след отпуската. Сега е важно активно да овлажните и да подхраните кожата си с ценни елементи. Така ще успеете да задържите по-дълго получения тен и да забавите процеса на белене.

Грижа в салоните за красота

Като начало е добре да минете някои процедури за професионалнa грижа за кожата на лицето. Tова са процедури за дълбока хидратация в два етапа: нанасяне на пилинг с плодови киселини (той ще ви помогне да отстраните замърсяванията и мъртвите клетки без да навреди на тена ви) и няколко маски и кремове, които интензивно ще подхранят кожата ви и ще активират процеса на регенерация. Ако кожата на лицето е много суха, козметичката може да ви предложи процедури с хиалурон. При тази манипулация козметикът нанася по кожата на лицето препарат с високо съдържание на хиалуронова киселина и антиоксиданти, които проникват навътре в кожата с помощта на ултразвук или лазер.

Не бива да забравяме и за тялото. В менюто на козметичните салони са представени множество овлажняващи терапии.

Домашна профилактика

След като сте подхранили и овлажнили добре кожата си в салона за красота, е редно да поддържате получения резултат и в домашни условия. При избора на хидратиращи кремове, избирайте тези, които съдържат поне няколко от следните вещества:

• алое вера – oвлажнява и омекотява кожата, ускорява регенерацията, активно се бори с последиците от ултравиолетовите лъчи;

• хиалуронова киселина и колаген – тези компоненти образуват защитен слой, който удържа влагата на повърхността на кожата;

• витамин Е – природен антиоксидант. Стимулира регенерацията на клетките, забавя процеса на стареене, запазва влагата в кожата, предпазва я от ултравиолетовите лъчи;

• пантенол – участва в активното овлажняване, омекотява кожата и я защитава;

• екстракт от зелен чай – един от най-силните природни антиоксиданти, има противовъзпалително действие, успокоява раздразненията по кожата, предпазва колагена и еластина от разрушаване;

• масло от арган, жожоба, ший – съдържат висока концентрация на ненаситени мастни киселини, предпазват кожата от дехидратация, способстват по-бързото възстановяване, правят кожата еластична.

Ако се е появил фотодерматит (алергия от слънцето, поява на пъпки по лицето, ръцете, тялото)

Подобни неща могат да се появят след почивката ви в резултат на различни заболявания на кожата. Към тях можем да отнесем:

• козметично акне – най-често се появява от въздействието на слънцезащитния лосион против изгаряне;

• акне Майорка – появата на този вид акне е свързана с въздействието на УВ-лъчите;

• фотодерматоза – това е общото название на цялата група дерматити, които се предизвикват от въздействието на слънцето;

• алергичен дерматит;

• сърбеж и други заболявания.

При всички положения не ви съветваме да се заемате със самодиагностика и самолечение. Задължително се обърнете към специалист, след като се върнете от отпуската си.

Ако след отпуската са се появили бръчици около устните, челото, по деколтето

Такива кожни проблеми говорят за това, че сте прекалили със слънчевите бани. УВ лъчите са предизвикали раздразнение не само на горния слой на кожата, но и в дълбочина, в слоя на дермата. В такъв случай трябва да се обърнете към дерматолог, който ще ви назначи лечение според вашия тип кожа, защото никой хидратиращ крем за лице не е способен да проникне по-дълбоко от епидермиса. Бързо спасение за кожата ви ще е биоревитализацията – инжекции с хиалуронова киселина.

В зависимост от степента на увреденост на кожата и от вашата възраст, лекарят ще подбере необходимото количество от препарата и ще ви назначи курс с лечебни процедури. Биоревитализацията възстановява хидробаланса на кожата и възвръща еластичността ѝ.

Ако се е появила пигментация

Появата на пигментни петна по време на отпуската, може да бъде предизвикана от редица причини. Например може да е реакция от храната или водата, хормонален дисбаланс, от непосредственото въздействие на УВ лъчите, непоносимост към някои съставки на козметиката, която сте си купили по време на почивката, в това число и с SPF-филтри.

Не бива да се плашите от това. Днес можете доста бързо и безболезнено да се избавите от нежеланите пигментни петна, след като установите причината и направите необходимия курс на лечение. Като правило процедурите са свързани с процедури за изсветляване на петната по кожата. Но не бива да го прилагате непосредствено след почивката ви, а поне месец по-късно.

С проблемната пигментация се бори успешно лазерната методика. За пълното премахване на проблемните участъци са необходими около 5 процедури. Лечението се провежда с използването на изсветляваща козметика.