Днес ще си поговорим за истинското лице на брака. За това какво се случва след края на приказката, когато принцът и принцесата най-накрая вдигат сватба и заживяват щастливо. Започваме с гледната точка на десет мъже*...

1. Стив Милтън, САЩ

Проблемът е, че когато двама души сключат брак, очакват всичко помежду им да тръгне по мед и масло. А става точно обратното. Може би притеснени, че са загубили завинаги свободата си, единият или и двамата стават мнителни, неотстъпчиви, назидателни. Опитват се да запазят личното си пространство, страхувайки се, че ако го споделят с другия, тотално ще се обезличат. И вместо да са по-близки отвсякога, лека-полека започват да се отдалечават. Докато накрая не си станат по-чужди от непознати.

Разбира се, този сценарий не е задължителен. За да се развие сюжетът по друг начин, на първо място и двамата трябва да забравят за страха. Трябва да разберат, че

бракът не е предаване, а отдаване. Не е обезличаване, а обогатяване – личностно, духовно, емоционално и интелектуално.

Тогава ще се получи истински съюз.

2. Михаил Буленко, Русия

Преди брака всеки играе някаква роля, в по-голяма или в по-малка степен. Всеки се опитва да се представи в най-добрата си светлина. Да изгради образа на идеалния партньор. И когато бракът вече е факт, истината излиза на повърхността. Маските падат. Хората спират да се стараят. Постепенно приемат другия за даденост, а любовта и вниманието му – за нещо, което им се полага по право. Спират да бъдат благодарни. Спират да чуват. Спират да говорят. И да се борят. 

А без ежедневни усилия, всяка любов, дори и най-голямата, умира.

3. Майк Лиендо, Мексико

Както казва Айнщайн,

жената се омъжва, вярвайки, че мъжът ще се промени. А мъжът се жени, вярвайки, че жената няма да се промени.

Накрая и двамата остават разочаровани.

4. Кристофър Лейн, Великобритания

Най-големият проблем в брака е нежеланието да се правят компромиси. Нежеланието да се приеме, че има и друга гледна точка. Защото е невъзможно двама души да мислят еднакво. Не и по-всички въпроси. А понякога тези въпроси са наистина важни. И водят да наистина сериозни спорове. Така че, ако не се потърси златната среда, комуникацията се губи. А с нея – и връзката между двамата. И това почти винаги е началото на края.
Как да се избегне?!

При всеки по-сериозен конфликт се опитвайте да се поставите на мястото на човека срещу себе си.

Дори когато сте напълно убедени, че позицията му е грешна. Опитайте се да разберете защо мисли по този начин. Вижте ситуацията от неговата гледна точка. А накрая се запитайте: кое е по-важно за вас – да наложите мнението си на всяка цена или да направите компромис, в името на това да не се карате с човека, когото обичате и който ви обича. Повярвайте – компромисът ви няма да остане неоценен и незабелязан. Нещо повече, гарантирам ви, че следващия път партньорът ви ще ви изпревари и сам ще предложи примирие, отстъпвайки от тезата си, която допреди миг, така яростно е защитавал...

5. Марко Пило, Италия

Най-големият проблем в брака е, че той не може да се получи, ако и двамата не влагат еднакво в него. Колкото и да се старае единият, ако усилията са едностранни, връзката ще се разпадне. Всъщност, често пъти партньорът, който принципно се чувства неуверен в другия, настоява за брак, за да компенсира тази своя неувереност. И когато бракът най-накрая се случи, се оказва, че нищо не се променя. Несигурният партньор продължава да се чувства несигурен. И един глас дълбоко в него започва да проявява все по-голямо недоволство. „Ето, вече сте женени, а нещата са си по старому!...” И така всеки ден. Докато накрая несигурният партньор решава, че повече няма да живее в несигурност и си тръгва.
Изводът: 

Не се женете, ако комуникацията ви вече не е стигнала на такова ниво, че да се чувствате разбрани, подкрепени, обичани, закриляни... И да знаете, че и половинката ви се чувства по същия начин.

6. Стив Конът, САЩ

Бракът е несекваща серия от компромиси, докато накрая те просто вече нямат значение. Което е твърде голяма лъжица за устите на много хора...

В брака научаваш кое е важно, кога да се бориш за битките си, кога да запазиш мълчание.

С времето осъзнаваш, че преди сте били двама, а сега сте едно. Ти не губиш своята индивидуалност, но вече си част от нещо по-голямо. За което се надяваш да трае вечно.

Проблемът е, че хората често приемат, че ако направят компромис, ще предадат себе си. Без да осъзнават, че именно, отказвайки да направят компромис, обръщат гръб на връзката, която могат да имат и която заслужават.

Компромисите са ключът, който е нужен, за да отвори вратата на щастието. Изгубите ли го, никога няма да можете да прекрачите прага й.

7. Франц Йосиф, Австрия

Когато сме разстроени, обикновено си го изкарваме на най-близкия ни човек. А кой ни е по-близък от нашия брачен партньор?!

И ето, след тежкия ден в офиса или след поредната безсънна нощ, или след като отново сме нарушили диетата си и сега не можем да се понасяме, се чувстваме като бомба със закъснител. И е нужно само едно леко движение от отсрещната страна, за да избухнем. И го правим. Освобождаваме стреса и яростта си, изливайки ги върху главата на своята половинка. Резултатът – огорчаваме другия, огорчаваме и себе си.

8. Саймън Майеърс, САЩ

Тъжната истина за брака е, че хората не осъзнават, че целта му е да създаде възможности, а не задължения. Възможности за растеж, за пълно себеизразяване, за излекуване на всяка лъжлива мисъл, която си имал за теб самия, за откриване на твоя пълен потенциал. Вместо това човек акцентира върху задълженията, които другият има към него. И обратното. Задължения, задължения, задължения. Думите „свобода” и „брак” стават почти антоними. А всъщност би трябвало да са синоними.

Бракът трябва да ти дава крилата, с които да полетиш. Бракът трябва да е вятърът в платната ти. Бракът трябва да е пътеката към твоята нова лична свобода.

Но уви, това рядко е така...

9. Хелмут Шван, Холандия

Най-големият проблем е, че хората се отказват да търсят своята сродна душа и в един момент се примиряват с това, което е до тях.

Сключват брак с човек, в когото усещат, че не са истински влюбени. Но го правят просто защото „им е време”. И защото всичко го правят. А бракът сваля маските. Разголва душата. Изважда на показ всички различия. И ако не ви свръзва нещо истинско, нещо дълбоко, нещо, което идва от сърцето, ви чака труден семеен живот.

10. Сахди Радж, Индия

Промяната.

Това е грозната истина за брака – че всичко се променя.

Променят се чувствата, променят се хората, променят се обстоятелствата. Променя се самата връзка между двамата. Така, както се променя самият живот. И ако единият или и двамата не са способни да го разберат и приемат, ще започнат да се чувстват излъгани, предадени, изоставени и бракът ще се провали. Затова, приеми промяната в другия. И не се страхувай от промяната в себе си.

*Въпросите са зададени в сайта Quora.com.