Пролетта е идеалното време, в което да се храним по-здравословно. Задължителни за дневното ни меню са пресните плодове и зеленчуци под формата на салати и шейкове. Ако сте от хората, които обичат да експериментират с вкусовете и не харесвате традиционните салати, ето нещо, което би предизвикало интереса ви. 

 
Салата с домати, смокини и песто: 
 
На пръв поглед тази салата звучи и изглежда доста странно. Но на практика тя е едно добро гурме ястие за тези, които не обичат да бъдат поставяни в рамки. 
 
Необходими продукти:
- белени тиквени семки
- 2 домата
- пакет сушени смокини
- 2 с.л. зехтин
- сос песто
- пармезан
 
Начин на приготвяне:
1. В тиган без мазнина се изпичат семките, докато придобият златист вид или започнат да %1е р%x0зпукват.
2. Доматите се нарязват на филийки и се подреждат в чиния.
3. Смокините се накисват в топла вода, докато омекнат.
4. Зехтина се смесва с пестото и с получената смес се заливат доматите.
5. Добавят се омекналите и нарязани на ситно смокини.
6. Салатата се поръсва с настърган пармезан и изпечените тиквени семки. 
 
Салатата е подходяща да се консумира с бяло вино и приятна компания.