В стремежа си да е максимално полезен на двойките, очакващи своята рожба, екипът на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ провежда Училище за бъдещи родители


Бременността е един прекрасен период за всяка жена. Той обаче е съпроводен и с много въпроси и притеснения относно грижата за бъдещото бебе.
За да помогне на бременната жена, а и на нейния партньор, да се чувстват спокойни и сигурни след появата на бебето, Медицински комплекс „Д-р Щерев“ провежда Училище за бъдещи родители. То се ръководи от грижовната и опитна акушерка и психолог Диди Димова.
Училището за родители се провежда всеки месец в рамките на три отделни групови занимания (модула). Всеки от модулите е с продължителност 2 часа + 20 минутна почивка, разпределени в три поредни съботи всеки месец.

Първи модул „Всичко за раждането“

Да се подготвим за раждането спокойни

На тази лекция ще научите какво трябва да знаете за края на бременността, какво е необходимо да вземете с вас в родилното отделение, когато настъпи раждането и как започва то. Също така ще получите и подробна информация за обезболяването при родилния процес, която ще ви бъде предоставена от акушер-гинеколог.

Тези практически съвети ще ви помогнат да пристигнете в болницата спокойни и подготвени за раждането. А именно това е нужно, за да се насладите на този прекрасен момент от идването на бебето.

Как протича процесът на раждане

Неизвестността поражда най-големия страх. Ето защо, колкото по-наясно сме с процеса на раждане, толкова по-малко тревожни ще сме, когато то настъпи.
Темите, които ще засегнем в тази част, са нормалното раждане и раждане чрез цезарово сечение, както и кои са предвестниците на раждането и как да разберем, че е дошло време да се отправим към болницата.

Втори модул „От родилната зала до изписването“

Какво се случва в родилното отделение.....

Когато бременната жена чуе родилно отделение, определено първата й асоциация не е приятна. Но това не бива да е така, защото именно там се случва чудото от появата на така мечтаното и чакано бебе.

За да внесем повече яснота какво да очаквате когато постъпите в болницата, в Училището за бъдещи родители на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ ще ви разкажем за процеса на взимане и съхранение на стволови клетки, за захранването и менюто след раждането, за раздвижването след родилния процес и за вашето възстановяване.

Да се подготвим за кърмене

Това е преживяване, което не може да се опише, то трябва да се изпита. Но е важно да сте подготвени какво точно ще случи и какво трябва да се направи. Именно тук ще си поговорим за лактацията или образуването и отделянето на майчино мляко. Ще научите кои са първите стъпки в кърменето, ще ви бъдат дадени практически съвети и ще ви покажем кои са правилните пози по време на кърмене. Тази лекция се провежда от консултант по кърмене.

Трети модул „Първи грижи за новороденото“

За първите грижи у дома

Да си тръгнете от родилното отделение с дете на ръце е един незабравим миг. Но какво ни очаква, когато се върнем у дома с новия член на семейството. В Училището за бъдещи родители ще ви подготвим за посрещането на новороденото в домашни условия, като информацията ще получите от педиатър-неонатолог. Ще получите практически съвети за грижата за мъничето, която включва грижа за пъпчето, подготовка за къпане, къпане и обличане, поставяне на пелени за еднократна употреба и др.

Няколко важни практически занимания за бъдещите родители

Това е една забавна, но много отговорна лекция. Тук ще правим индивидуални упражнение за държане на бебе, къпане, обличане, повиване, поставяне на пелени и други важни занимания, които ще ни трябват от първия ден след раждането.

За двойките, които нямат възможност да посетят редовните лекции, могат да се запишат и на индивидуални занимания.

Заповядайте да се научите, позабавлявате и подготвите за най-големият урок в живота – да бъдеш родител!