Понякога е ужасно трудно да разберем дали някой наистина е привлечен от нас или просто се държи любезно. Отваря ни вратата, казва комплимент и вече усещаме пеперуди в корема си. Дали това е сигнал, че е влюбен в нас? А може би просто флиртува за забавление…

Вие самите колко пъти сте си задавали тези въпроси за някой приятен мъж? Търсите знаци в усмивката му, в движенията на тялото, дори в походката му. Но знакът все не идва. Или поне не е категоричен. И за да не изпаднете в дълбоко разочарование решавате да игнорирате този потенциален партньор.

Е, за жалост в живота трудно има сто процентова сигурност за нещо. Но пък природата е измислила чудесен тест, с който да установим дали някой наистина ни намира за привлекателни или не. Разбира се, той не отговаря на въпроса дали от връзката ни ще произлезе нещо. Дори не обяснява дали изобщо обектът на интереса ни ще се престраши да започне такава с нас. Но поне е добре да знаем какви са отношенията му.

Един от най-простите методи да се установи дали някой ни намира за физически привлекателни е… пулсът му! Ако някой човек, с който все още нямате интимни отношения има ускорен пулс във ваше присъствие, то може да сте сигурни, че му харесвате. Е, винаги има възможност и дълбоко да ви ненавижда, но тогава едва ли би стоял в компанията ви. А и не е случайна приказката, че между омразата и любовта има една крачка.

Всъщност на чисто физическо ниво двете усещания много си приличат. Това е и причина много пъти да се преливат от едно в друго или да се бъркат. За това дори само малко да доближите телата си едно към друго, това физическо напрежение веднага се отразява в учестен пулс.

Как да го установите?

Разбира се, никак не е лесно просто да мерите пулса на някого. Най-малкото ще се учуди защо го правите и ще изглеждате като странна птица в очите му. А това е последното, което търсите в един потенциален партньор. Изобщо не пречи обаче да поискате да се докоснете до него, уж случайно. Случва се стотици пъти в ежедневието и няма причина да се усъмни в намеренията ви.

Един от най-хитрите ходове, с които да проверите дали някой изпива сърцебиене във ваше присъствие, е да го хванете нежно за китката. Претекстът може да е, че има хубав часовник, който искате да видите, гривната му се е разхлабила и вие я оправяте, или просто, сте загубили равновесие и търсите опора. Тези няколко секунди, в които докосвате ръката на китката му, ще ви дадат достатъчно ясна представа за чувствата му. А ако се владее трудно, може буквално да видите как вените на ръката му пулсират от вълнение.

Ако наистина има симпатии към вас, провокацията може да го накара да се изчерви и да издаде още повече чувствата си. Но дори това да не се случи, трябва да знаете, че и най-големият флиртаджия му е трудно да фалшифицира пулса си.   

Този трик е полезен не само за да установите любовните си отношения, но и в бизнеса. Някои търговски представители, например, признават че се опитват да усетят пулса на своите потенциални клиенти по време на среща. Докато се здрависват, те пускат пръстите си малко по-напред от обичайното и леко задържат ръката. Това им дава представа за бъдещия партньор и неговите намерения.

Ако пулсът е учестен, преговорите ще са интересни и може да доведат до големи сделки. Ако почти не се усеща, е възможно партньорите изобщо да не се вълнуват от предложенията и да са организирали срещата само от любезност. Проверката се осъществява и в края на разговора, когато отново може да се усети как всички предложения са били приети от ответната среда.