Два и половина милиона души всяка година умират поради причини директно свързани със замърсяването на въздуха по данни на Световната здравна организация. А ние се оказваме на второ място в света по смъртност на глава от населението заради въздуха, който дишаме, отново според изследване на СЗО. В големите индустриални градове освен това са по-чести случаите на заболелите от астма, алергии, бронхити и пневмонии. Особено чувствителни са децата, които се срещат с вредните вещества при израстването и оформянето на дихателната им система, и започват да боледуват по-често.

Основното замърсяване е от човешката дейност – горене на дърва, въглища в отоплителния сезон, от заводи, фабрики, електро и топло централи. И най-големият фактор - моторните превозни средства. Основните вредни вещества в атмосферата са серният диоксид (от изгарянето на въглища) и въглеродният оксид, който се получава при горене на горива и от изгарянето на газовете при движението на автомобилите. През зимата, заради студения и влажен въздух, замърсяването нараства още повече.

Съветите на специалиста как да се грижим за себе си

Д-р Пенка Ценкова, специалист по вътрешни и белодробни болести от София, предупреждава, че освен вредата, която ни нанася замърсеният въздух, тютюнопушенето е не по-малко сериозен фактор за увреждане на белодробната система. То е основният виновник за развитие на злокачествени образувания на дихателните органи, както и за развитие на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Очаква се до 2020 г. ХОББ да бъде на трето място сред най-честите причини за смърт в света. Какво можем да направим, за да подобрим здравето си? Ето съветите на д-р Ценкова:

- Трябва спешно да се предприемат мерки за намаляване на замърсяването на въздуха. Този важен въпрос трябва да стане предмет на обществена дискусия, за да се стигне до необходимите промени. В личен план обаче всеки от нас трябва да поеме отговорността да се погрижи за здравето си.

- Откажете се от тютюнопушенето, обяснявайте на децата си от ранна възраст за вредата от цигарите. Никога не пушете в тяхно присъствие! Има изследвания, които доказват по-честата заболеваемост на децата на родители пушачи. Те по-често страдат от инфекции на горните дихателни пътища, по-често развиват астми и хронични бронхити вследствие от излагането на цигарен дим.

- Използвайте всяка възможност за разходки в среда с по-чист въздух - високо в планината, в гора или поне в градския парк. Софиянци са облагодетелствани с това, че Витоша е толкова близо. Всеки, който се е качвал в планината, е виждал смога долу в столицата.

- В студения и влажен зимен сезон, освен че се концентрира замърсяването на въздуха, нарастват и вирусните респираторни инфекции. Затова е важно да се подкрепи имунитетът. Всички знаем, че добрият имунитет зависи на първо място от начина ни на живот: чист въздух, пълноценно хранене с много плодове и зеленчуци, със сирене и мляко, много движение, овладяване на стреса. Освен тези фактори е нужна и профилактика, особено при често боледуващите хора. Подходящ за целта е хомеопатичният препарат Инфлуцид, който може да се прилага продължително време. Като профилактика, на ден се смучат по 3 таблетки, дори до 2-3 месеца. При симптоми за грип или грипоподобна вирусна инфекция с висока температура се повишава дозата – по 1 таблетка на час, до 12 дневно, в продължение на 3-4 дни, след което дозата се намалява на 3 таблетки дневно, още две седмици. Препоръчвам това лекарство, защото е подходящо и за бременни, и за малки деца от нулева възраст, тъй като е абсолютно безвредно. Помага и на болни с много допълнителни хронични заболявания – неврологични, сърдечносъдови и др., които приемат големи количества медикаменти. Инфлуцид може да се комбинира спокойно с всички други лекарства. При начални симптоми на хрема или болки в гърлото може да се започне лечение с хомеопатичните препарати Цинабсин (за хрема) и Тонзилотрен (за възпаления на гърлото), по 1 таблетка на час до 12 табл. дневно.

- Друго подходящо средство са Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз. Комбинацията за имунитет е от сол №3 железен фосфат (сутрин по 3 таблетки), сол №6 калиев сулфат (на обяд по 3 таблетки), и сол №7 магнезиев фосфат (вечер по 3 таблетки). Могат да се приемат продължително време.

- За правилното развитие на белите дробове и укрепването на организма, за добрия имунитет е много хубаво децата да спортуват от ранна детска възраст. Най-добре развива плуването, а когато времето позволява, е изключително важно малчуганите да спортуват на открито.

- Майките да не пропускат да извеждат на разходка навън малките бебета и деца, дори и за 15-20 минути, стига да няма валежи от дъжд и силен вятър. Зимата не е причина да се затварят децата вкъщи или да се разхождат по моловете.

- Ако можем, е добре също така да слагаме шалове и маски на устата, за да не вдишваме директно студения мръсен въздух, който уврежда лигавицата. Добре е на децата да се слага шал през устата и над нослето. 

автор: Юлия Кондева