Животът на жената минава през различни етапи и всеки от тях е свързан с действието на различни хормони, с промени, които настъпват понякога бавно и незабележимо, а друг път очевидно и неотменимо.

Знаем ли достатъчно за тялото си? Наясно ли сме какъв път изминава? Как се променя? Какви нужди има? Какви сигнали ни дава?

Живеем във време, когато разполагаме с изключително много информация, но често пъти ни липсва най-значимата -тази, която касае самите нас, нашето здраве и нашето тяло. Затова и една от целите, които сме си поставили с новата ни рубриката "Жената, храната и хормоните", е да ви помогнем да опознаете по-добре телата си, да станете по-близки с тях, да знаете и да разбирате повече за това какво се случва с женското тяло.

А днешната ни публикация е посветена на

7-те хормонални фази в живота на жената

Точно така, женското тяло може да премине през 7 различни етапа в рамките на живота и всеки от тях да се характеризира с различен хормонален баланс, различни хранителни нужди и потребност от различен тип грижа. Ето накратко с какво се отличава всяка фаза:

1. Пубертет (9 до 21 години)

Това е периодът на поява на месечния цикъл. През първите години е нормално цикълът да бъде нередовен и вариращ. Установяването на редовна овулация и менструация отнема време, през което се формират вторичните ни полови белези. Твърде често обаче нередовният цикъл при момиченцата се приема за проблем и бързо се "коригира" с  намесата на противозачатъчни таблетки. Вместо приемът на медикаменти, които имат дълъг списък от реални странични ефекти, много по-добре би било да се погрижим за храненето на дъщерите си, защото тялото, което получава всички необходими му хранителни вещества, ще може само да се нагоди и да установи своя редовен месечен цикъл. Добре е започнем да говорим с детето си какво е добре за него и какво не е, още когато то е на 9-10 години, а не да чакаме да навърши 12, защото подобни разговори с тинейджър понякога могат да бъдат сериозно предизвикателство.

2. Години на зряла менструация (21 до 35 години)

За много жени този период е стресов и свързан с динамични промени - промяна на местожителство, завършване на образование, издигане в кариерата, създаване на дом, семейство, деца. Всичко това често пъти е свързано и с недоспиване, хаотично хранене, липса на достатъчно почивка и много стрес. Именно затова през този период  при много жени настъпват хормонални дисбаланси като ПМС, болезнен цикъл, късно акне, мигрени и други или се запазват някои от неприятните симптоми, характерни за пубертета. Този тип симптоматика е показателна, че тялото не е в перфектен хормонален баланс, а в основата на дисбаланса могат да бъдат хранителни дефицити, прекаляване с дразнещи тялото субстанции, неконтролираният стрес или комбинация от трите. Независимо дали планирате дете или не, това е времето, в което е важно да бъдете грижовни и щадящи спрямо тялото си, да обърнете навреме внимание на всякакви симптоми за хормонален дисбаланс, за да съхраните по-дълго време фертилните функции на организма си.

3. Бременност (възрастта е различна)

Начинът, по който се чувства една жена по време на бременността, е показателен затова доколко тя е била в хормонален баланс през годините си на зряла менструация. Бременността е време, когато жената следва да се чувства чудесно и да разцъфти. Ако тя страда от различни оплаквания, ако се чувства зле, ако преминава през състояния като гестационен диабет например, всичко това е показателно, че не е положена адекватна грижа за възстановяване в предишните хормонални фази. Не по-малко важно е храненето по време на бременността да бъде съобразено с повишените нужди на тялото. Растящото в него бебе извлича максимумът хранителни вещества, от които се нуждае и ако те не дойдат от храната на майката, ще дойдат от нейните собствени запаси и на цената на тежка понякога следродилна депресия, трудно възстановяване, проблеми с косата и кожата, влошено дентално здраве и предразположеност към остеопороза.

4. Период след раждане  (възрастта е различна)

Този период често пъти преминава под знака на следродилната депресия и може да бъде съпроводен с доста неприятни емоции. В голям процент от случаите причина за следродилната депресия са хранителни дефицити, натрупани в годините преди и по време на бременността. Когато една жена се храни пълноценно и съзнателно подготви тялото си за зачеване, тя има не само лека бременност, но и хармоничен следродилен период..

5. Перименоапуза - първа част (35-45 години)

Следващите промени в женското тяло настъпват около 35-тата година. Когато жената е здрава и в добър хормонален баланс, тя не усеща тези промени. Овулацията и менструацията й остават редовни. Мускулите, кожата, енергията и либидото й са в добра форма и тя продължава да се чувства млада и енергична. Ако през този период се появят оплаквания като изместване и нарушения в цикъла, вагинална сухота, трудности със зачеването, ускорена поява на бръчки и косопад това не бива да се възприема като нормален процес на остаряване, а като ясен сигнал от тялото, че то е в хормонален дисбаланс и се нуждае от допълнителна грижа и внимание. Осигурете му тези грижи под формата на промени в храненето, балансиране на чревния микробиом, допълнително сън и движение преди да стигнете до следващата хормонална фаза!

6. Перименоапуза - втора част (45-55 години)

През този период овулацията спира . Ако обаче тялото  е в баланс, това се случва без излишни сътресения. Просто организмът започва да произвежда по-малки, но все така балансирани количества от основните хормони - естроген, прогестерон и тестостерон. Ако обаче през този период изпитвате симптоматика като горещи вълни, нощно изпотяване, загуба на сексуално желание и други, тялото ви ясно говори, че не е в хормонален баланс. Не се примирявайте с това състояние, а потърсете коренът на този дисбаланс. Тежката менопауза не е правило и задължително изпитание за всяка жена, а резултат от незодоволени нужди на организма. От вас зависи да откликнете на сигналите на тялото и да го подкрепите с грижа и внимание, за да мине по-леко и без сътресения през тази хормонална фаза.

6. Период след менопаузата (55+)

Основните хормони продължават да се синтезират, но с далеч в по-малки стойности в сравнение с годините на активна менструация. През тази фаза обикновено хормоните се стабилизират и рядко предизвикват негативна симптоматика. Това е времето, в което е добре жената да насочи повече внимание към храносмилателната си система и да я подкрепи, защото способностите на тялото да разгражда и усвоява храна намаляват с годините и това често води до сериозни хранителни липси и дефицити в зряла възраст.

….

И така време е да си зададете въпроса дали добре познавате собственото си тяло. В коя от седемте хормонални фази сте в момента? Гладко ли минавате през нея? Какви симптоми имате? Отговорете си на тези въпроси и ако откриете, че тялото ви не е в перфектния баланс, открийте как да го възстановите. А ние ще продължим да ви даваме информация, идеи и съвети в рубриката "Жената, храната и хормоните".

Магдалена Пашова е нутриционист от CSNN и автор на книгите "По-здрави бебета" и "В кухнята на модерната жена". Работи с жени с храносмилателни, хормонални и репродуктивни проблеми. Повече за нея на www.magipashova.com