Според експертите не е хубаво да се ограничавате от различни храни, защото дългото въздържание може да доведе до хищно ядене и в крайна сметка да качите килограми. Десертите не попадат в списъка, който ви предлагаме - понякога е разрешено да си похапвате. Има храни обаче, които никога не трябва да ядете, особено ако искате да отслабнете.

Избягвайте следните храни:

1. Храни съдържащи само въглехидрати

Когато ядете храни като бисквити, хляб, оризовки и т.н., тялото превръща въглехидратите в прости захари и директно ги пуска в кръвта. В отговор на това, тялото произвежда допълнително инсулин, който да помогне възможно най-бързо да се абсорбира тази захар. Проблемът е, че така нивата на кръвната захар се понижават и си оставате гладни. Тогава сте по-предразположени да посягате към сладки неща, които нямат никаква хранителна стойност.

Разбира се, въглехидратите не са забранени изцяло. Това би било лудост. Важното е да ядете храни, които имат въглехидрати, полезни мазнини и белтъчини, които ще се разграждат по-дълго и ще ви държат сити за по-продължително време.

2. Замразени храни

За да останат свежи продуктите, производителите слагат натрий на замразените храни. От натрият задържате вода и изглеждате подути. 

3. Продукти богати на фибри

Да, всеки има нужда от фибри, те помагат на храносмилателната система да работи добре, дори когато опитвате да отслабвате, но не бива да приемате продукти, които ви дават цялата доза от фибри на едно хранене. Забравете за изкуствените заместители и пробвайте с плод или зеленчук.

4. "Нискомаслени" храни

Според проучване хората ядат до 30 процента повече, когато знаят, че храната е нискокалорична. Проблемът е, че когато мазнините се премахнат от храната, изчезва и вкусът, затова се компенсира със захар, което прави продукта още по-лош за вас.

5. Сокове

Изискват се няколко портокала за една чаша сок, но когато пиете просто сок, приемате само калориите от портокалите, без натуралните фибри, които ви засищат. Затова дори 100% истински портокалов сок може да доведе до качване на килограми. 

6. Изкуствено подсладени напитки

Сбогом нискокалорични безалкохолни и всички останали питиета, които съдържат нула калории. Действат пристрастяващо и са изключително вредни. 

7. Продукти с бонус съдържание

Хората консумират с до 22 процента повече, когато ядат от големи опаковки. Когато хората знаят, че има още налична храна, подсъзнателно си позволяват да ядат повече. 

8. Алкохол

Почти невъзможно е да намерите диетолог, който да препоръчва алкохола за отслабване. Макар някои коктейли да имат по-малко калории от други, алкохолът не е полезен за сваляне на килограми. Дава ви празни калории, които не ви засищат и нямат никаква хранителна стойност. Когато приемете алкохол, тялото го третира като токсин и иска да се отърве от него. Това го прави приоритет на черния дроб. Когато той работи усилено да изчисти организма ви, не може да гори мазнини пълноценно. Ако искате да отслабвате, забравете за алкохола. Или поне намалете консумацията му значително.