Тази нощ в Лос Анджелис се раздадоха най-престижните филмови отличия в света. Най-чаканото събитие в киното записа имената на някои актьори и режисьори в историята и остави други да си тръгнат с празни ръце от Долби тиатър.

Големият победител на вечерта е лентата "Бърдмен", която грабна приза за Филм на годината, изпреварвайки другите номинирани "Американски снайперист", "Юношество", "Грандхотел Будапеща", "Игра на кодове", "Селма", "Теорията на всичко" и "Камшичен удар".

Алехандро Гонзалес Иняриту получи и отличието за Най-добър режисьор за "Бърдмен". Лентата отнесе още две статуетки - в категориите Оригинален сценарий и Кинематография, приключвайки надпреварата на Оскари 2015 с общо 4 статуетки.

"В края на краищата най-важни са филмите. Не е важно с какъв бюджет са или колко пари ще направят. Важни са историите, които разказват", каза Шон Пен при обявяването на победителя в най-важната категория.

Изумителните превъплъщения на номинираните за Главна мъжка роля направиха надпреварата наистина интересна. А Оскарът спечели Еди Редмейн за изумителното си превъплъщение в Стивън Хокинг в "Теорията на всичко". От сцената актьорът посвети приза си на всички хора по света, които се борят с тежки заболявания.

Призът за Най-добра главна женска роля бе даден на прекрасната Джулиан Мур за "Все още Алис". След 4 номинации най-накрая Оскар за уникалната актриса, която пресъздава битката на жена с Алцхаймер.

Поддържаща мъжка роля получи Джей Кей Симънс за "Камшичен удар", изпреварвайки много силната конкуренция на всички номинирани тук тази година.

Абсолютно очаквано за поддържаща женска роля бе отличена Патриша Аркет за "Юношество", която бе сочена като сигурен победител в категорията.

Любопитната комедия "Грандхотел Будапеща", която получи цели 9 номинации, спечели 4 Оскара, а именно за Костюми, Дизайн на продукцията, Грим и прически и Оригинална музика.

Призът за Оригинална песен пък бе връчен на Джон Леджънд за песента Glory към филма "Селма". След породилите се коментари за липса на номинирани чернокожи в основните роли, съвсем очаквано бе именно песента към филма за Мартин Лутър Кинг да получи приза.

Изключително оспорвана бе и надпреварата в категория Адаптиран сценарий, тъй като много от големите филми тази година са по действителни истории. Оскарът спечели Греъм Мур за увековечаването му на Алън Тюринг в "Игра на кодове", а речта му за различието изправи публиката на крака.

Оскарът за чуждоезичен филм отиде в Полша за лентата "Ида".

Мащабната продукция "Интерстелар" очаквано получи признание за Специални ефекти.