Необходими продукти:

  • 50 г масло
  • 250 г крема сирене
  • 100 мл сметана
  • 120 г пудра захар
  • 10 г желатин
  • 8 ягоди
  • 1 ч. л. екстракт от ванилия
  • 50 г извара
  • 200 г бисквитени трохи
Начин на приготвяне:

Разтопете маслото и смесете с трохите от бисквити. Във формичка (с диаметър около 16 см) сложете бисквитената основа и притиснете добре с чаша или лъжица. Сложете в хладилника.

Залейте желатина с вода. Загрейте част от сметаната и разтворете желатина в нея. Оставете малко да изстине. Останалата част от сметаната разбийте с пудрата захар. Крема сиренето (маскарпоне, рикота или др.) разбийте с изварата до получаването мека гладка смес. Добавете разбитата сметана, екстракта от ванилия и сметаната с желатин. Разбъркайте всичко до хомогенна смес.

Нарежете ягодите наполовина по дължина. Оставете няколко парченца за украса.

В кръгла форма сложете хартия и изсипете ягодите. Напълнете формата с ягодовия крем, украсете със сладкарски пош и загладете повърхността.
Сложете чийзкейка в хладилника за няколко часа (за предпочитане през нощта).

Последната стъпка е да отстраните хартията и да украсете чийзкейка с ягоди, с трохи от шам фъстък, от бисквити, кокос или каквото предпочитате.

Да ви е сладко!