Ако понякога се чувствате като най-неподредения и неорганизиран човек на света, а понятието "творчески хаос" отговаря напълно на вашата същност, то определено трябва да прочетете следващите редове! Описаното по-долу ще ви подейства успокояващо и окуражаващо.

Като начало, отговорете на въпроса ни "Как изглежда вашият дом?". Изпълнен с множество празни кутии, употребени чинии, вещи и дрехи, разхвърляни навсякъде? А масата ви за хранене? За да обядвате, е необходимо да отстраните всички вестници, листа и документи от нея, за да може да направите поне малко място за чинията с ядене... Е, познахме ли?

Не се отчайвайте! За разхвърлените дрехи, неоправените легла и бъркотията у дома, си има извинение и то се нарича креативно мислене. Така, макар и често да ви се случва да се чувствате като възможно най-разхвърляния човек, то оказва се, според най-новите изследвания в областта, вие всъщност сте... творчески гений! 

До този извод достигнала доктор Катлийн Вох от Университета в Минесота, която установила, че хаотичната среда, всъщност води до доста по-високи нива на креативност у човек.

За целта тя подложила участници в изследване, като ги разделила в две групи - едната се намирала в подредена и кокетна стая, докато другата била позиционирана в неподредена и ужасно неприветлива такава. Идеята била да се намерят възможно най-много и нови начини за използване на топче за пинг понг. 

Мислене извън кутията

„Ако затрупаното бюро е знак за затрупан ум, тогава какво да си помислим за хората, чиито бюра са празни?“ Алберт Айнщайн

Как мислите - коя група е достигнала до най-креативните резултати? Ще се изненадате, но правилният отговор, е тази, поставена в бъркотията. 

Но защо? Много просто - хаосът и суматохата водят до момент, в който разхвърляната среда кара умът ви да се освободи от традиционалността и да се потърсят иновативни решения, движейки се срещу течението. Обратното се наблюдава при най-организираните умове - те разчитат на сигурността и много рядко могат да създадат нововъведения, тъй като се притесняват от риска и неуспеха. Проучването достига и до още един извод: подредените хора са по-склонни да участват в благотворителност, да избират здравословни храни и да взимат общоприети решения.

По тази логика, ако жадувате повишение на работното място, то огледайте се - колегите ви с най-разхвърляни бюра, всъщност са най-голямата ви конкуренция!

"Насила хубост не става!"

Тази сентенция важи с пълна сила и тук. Необходимо ли е да започнете да живеете в бъркотия, ако сте подредени по природа? Естествено, че не! Гениалността не е пропорционална на вашата разхвърляност. Все пак докато любителите на хаоса творят шедьоври, подредените хора движат света. 

Е, съгласни ли сте с написаното?