Открай време, петък 13 е известен с фаталистичното си значение. Някои се страхуват от него, на други пък им носи дори късмет. Всички, обаче, сякаш изпитват едно неспокойствие на този ден. Според учените, това е най-силното суеверие, чийто произход все още не е установен. Счита се, че началото му е свързано с... петък 13-и.

Всъщност, повечето хора са с нагласа, че на този ден ще се случи нещо лошо. Неприятности ще ги преследват и проблемите ще се умножат. Това, обаче, се нарича самовнушение, свързано с песимистично мислене. Ако се отървете от него, петък 13 ще се превърне в поредния обикновен ден.

Произходът... на знаменитата дата се свърза с различни събития и поверия, в зависимост от периода.

  • В Библията, денят напомня за Тайната вечеря, на която предателят е 13-ият и последно появилият се. Освен това, Христос е бил разпънат на кръст точно в петък. На малко по-късен етап, се прави асоциация и с Адам и Ева, и Ноевия ковчег.

  • Според скандинавската митология, този ден носи щастие. Според легендите, пък, на една маса не бива да вечерят точно 13 човека.

  • В нумерологията, 13 страда, заради факта, че е след числото 12. Все пак, 12 са апостолите, боговете на Олимп, месеците в годината, зодиите.

Може ли 13 да бъде щастливо число? Според доста народи – да.

Човешката психика настройва така нещата, че ние виждаме това, което искаме или по-скоро тръгваме с нагласа, която създаде нашето въображение.

  • В юдаизма, например, основните догми са 13, заради което и числото е свещено.

  • Ацтеките винаги издигали Свещения огън на пирамида, до върха на която водили 13 стъпала – това било числото на боговете.

  • Божеството на Маите, пък, представлявало обединение на 13 върховни бога.

  • Индийският народ се кланя на 13 Буди.

  • Според китайците и японците, числото 13 носи щастие.

  • В магичния свят, при картите „Таро” и Кабала, 13 е символ на смъртта и новото начало.

Интересно за числото 13:

По-голямата част от небостъргачите нямат построен 13-ти етаж. Това се отнася и за много хотели, които са без 13-ти етаж или 13-та стая. На много летища, 13-тата писта се пропуска. Във Флоренция, няма да откриете улица с номер 13. По-вероятно е да срещнете 12А или 12 и половина. Във Формула 1 не съществува болид с номер 13.

През 1970 година на 13 април плановете на совалката Аполо 13 са осуетени. Защо? Може би заради часът на изстрелване – 13:13 или пък заради ракетната площадка 39-и номер (13х3).

Някои от „най-изявените” серийни убийци притежават 13-буквени имена – Jeffrey Dahmer, John Wayne Gacy, Theodore Bundy, Jack the Ripper… доста зловещо, а?

На петък 13, Ал Капоне е арестуван и осъден. Той подкупил целия щат, но въпреки това, нещо отново се объркало, защо ли...

За съжаление, на 13.09.1996 година, в Лас Вегас е убит популярният рапър Тупак. Тук отново се усеща дъх на мистерия, понеже преди тази дата, музикантът успява да избегне няколко опита за покушение, но точно на 13-ти смъртта го застига.

Ако и вие сте от суеверните личности, които се ужасяват щом видят, че в месеца има петък 13, ще ви помогнем да избегнете неприятните ситуации. Ето някои неща, с които може да надвиете злите сили и да възвърнете спокойната и безопасна атмосфера.

Ако на петък 13...

  • видите черна котка – не я оставяйте да ви мине път... вие минете нейния! Ако все пак не успеете, се завъртете 3 пъти около оста си, ощипете се по ухото, плюйте през рамо...

  • видите огледала, бягайте далеч! Не се доближавайте до тях, не се гримирайте, не се оглеждайте... Счупеното огледало по принцип носи 7 години нещастие, а на петък 13-ти със сигурност не искате да разберете колко...

  • решите случайно да излезете от вкъщи, бъдете внимателни, защото е доста вероятно да се блъснете, спънете или ударите в нещо.

  • нямате чесън и сол вкъщи, то веднага изтичайте до магазина!

  • сте от „късметлиите”, които живеят на 13-ия етаж... отидете на гости.