Още преди 4 хил. години в Древна Индия са оказвали медицинско лечение на рани по лицето с някои от методите на днешната реконструктивна хирургия. Според учени в Древна Индия и по време на Римската империя ринопластика и отопластика са били прилагани на пациенти. Интересът към операции за разкрасяване на лицето и премахване на белези се увеличава след Първата световна война.
В наше време вече не само звездите лягат под ножа в името на красотата, но и... средностатистическите граждани. Днес сме подбрали за вас малко интересни факти за тези процедури.

1. Най-популярните козметични процедури при тинейджърите според проучване са лазерното премахване на косми, корекция на носа, лазерно третиране на вените на краката и лазерно третиране на повърхността на кожата.

2. 5.2 милиона от 5.7 милиона козметични процедури, правени на хора между 40 и 54 години, в последствие били леко неудовлетворяващи за тях.

3. Откъде е дошло името на пластичната хирургия? Думата "plastic" не означава "изкуствен", а има гръцки корен и значи "да придадеш форма".

4. Експертите твърдят, че годишно в Ливан се извършват 1 милион и 500 хиляди корекции на външността.

5. За основоположничка на модата звездите да се подлагат на пластични операции се смята Мерилин Монро. Първите й процедури са били изпъване на бръчките и ринопластика (корекция на носа).

6. Една от най-скандалните истории на западната пластична хирургия е тази на комедийната актриса Джоан Ривърс. Месеци наред след една от операциите й физиономията й беше замръзнала и почти неподвижна.

7. Мъжете съставят едва 9% от всички пластични операции направени само през 2011 година.

8. През ранния Ренесанс много от пластичните процедури са се правели в най-обикновени бръснарници.

9. Най-популярната и достъпна процедура в днешно време е инжектирането на ботокс.

10. Хората на възраст между 35-50 си правят най-много пластични операции, като съставят цели 44% от всички.

11. Две трети от хората, които са си направили пластична операция, са хора, които си правят такива операции повторно.

12. Дженифър Лопес има пет операции. Тя е сред основоположничките на протезирането на седалището.