Едни от най-красивите жени са над 40, а помежду си имат едно общо нещо – Д-р Дейвид Колбърт.

Популярният дерматолог д-р Колбърт е известен с грижите си за някои от най-красивите лица на Холивуд като зашеметяващите Анджелина Джоли, Наоми Уотс и Рейчъл Уайз. Всички са над 40 и изглеждат удивително. Чудите се каква е тайната рецепта на д-р Колбърт? Той не използва инжекции или други подобни средства, а се фокусира върху нещата, които жените трябва да спрат да правят, за да запазят кожата си млада.

Оказва се, че има толкова много неща, които правим всеки ден, но които състаряват кожата. Ако обаче променим някои от навиците си, можем да върнем времето назад.

1. Спрете да стоите на слънце, купете си чадър!

При всяка минута, прекарана на слънце, независимо, че ви харесва, колагенът и еластиновите влакна бавно се разпадат. Все едно да сложите любимия си кашмирен пуловер в сушилнята на висока температура. Кожата е деликатна тъкан от протеинови нишки, които много приличат на плат. Тези вълнообразни влакна от колаген и еластин поддържат кожата еластична, гладка и млада. Солариумът и прекаленото излагане на слънце превръщат тези молекули в настъргана пшеница. Слънцето вреди на ДНК-ато на кожата, което по-късно може да доведе и до рак.
Ако обичате да стоите на слънце, използвайте широкоспектърен минерален слънцезащитен крем. Вечерта се намажете с масло за лице против стареене, което да овлажнява лицето ви, докато спите.

2. Спрете да ядете захар! Премахнете всички боклуци от хранителния си режим!

Има „хитри” типове захар, които увеличават теглото ви и се крият в т.нар. диетични храни с „ниско съдържание на мазнини”. Рафинираната захар предизвикват гликацията на човешките тъкани или казано с други думи - прави молекулите по-крехки. Ако кожата и кръвоносните съдове са напоени със захар, остаряват по-бързо.
Някои от храните, които е хубаво да добавите в менюто си, са бяла риба, зехтин, маракуя, зеле, кисело мляко, бадеми. Те притежават антиоксиданти и естествени анти-възпалителни молекули.

3. Спрете с прекаленото почистване на кожата си

Агресивните четки и големият брой продукти лишават кожата от натуралните масла, които спомагат за еластичността и сияйността й. Съставете си по-опростена система за ежедневно почистване на кожата. Добре е да я ексфолирате по няколко пъти в седмицата, за да поддържате яркостта й. Може да се запасите с нежен продукт срещу стареене, който да почиства повърхността на кожата, без да премахва влагата. Винаги хидратирайте след измиване.

4. Спрете с прекалено многото упражнения!

Противно на общоприетото схващане, драматичната загуба на тегло и прекалено многото упражнения могат да състарят и лицето, и тялото. Намерете златната среда между спорт и диета. Когато прекалите с всяко едно от тези неща, може да увеличите нивата на кортизол, което да доведе до измъчения ви поглед.
Уважавайте вашия тип тяло. Прекаленият джогинг или колело могат да изтощят ключови мастни натрупвания, намиращи се в лицето, правейки го изпито и сухо.

5. Не икономисвайте съня!

Сънят е времето, когато тялото и кожата се лекуват, успокояват и възстановяват. Всеки път, когато икономисваме съня, това си личи. Кожата става бледа, появяват се тъмни кръгове под очите. Кожните клетки се нуждаят от почивка, точно както и мускулите.
Така че, за да изглеждате по най-добрия възможен начин, спете достатъчно. Чай от лайка, запалена свещ, леки упражнения вечер и по-ранна вечеря биха гарантирали добрата почивка през нощта. 

6. Пийте вода!

Човешкото тяло е гъба. Помислете какво става, когато потопите суха гъба във вода – тя моментално става по-мека и сякаш оживява. Всички наши тъкани, включително и кожата, се нуждаят от вода, за да поддържат клетъчните си функции. Дехидратираната кожа губи своята еластичност и ни кара да изглеждаме по-стари и уморени. Ето защо, ако приемаме достатъчно вода, ще се чувстваме много по-добре. Пийте през целия ден. Не само очите и кожата ви ще изглеждат по-свежи, но и мускулите и ставите ви ще бъдат по-здрави.

7. Спрете да си купувате случайни продукти за красота

Хората подхождат твърде хаотично, когато стане дума за козметика. Повечето от тях купуват случайни продукти за красота, които обаче нямат никакъв ефект. Това се дължи на незнанието им относно грижата за кожата и по-специално анти-ейдж продуктите. Например, всички продукти, които имат съдържат гликолова киселина – тоникът, лосионът, кремът за очи, нощният крем, водят до суха и зачервена кожа.

Така че вместо да купуване продукти на поразия, потърсете съвет от дерматолог с опит. Той ще ви каже как да комбинирате любимите си продукти така, че да имат резултат. Направете си списък с нещата, от които кожата ви се нуждае, и го обсъдете с професионалист. Прекалено многото продукти могат да пре-стимулират кожата или да я накарат да обработва твърде много различни молекули – нещо, с което тя няма да се справи. Не правете тази грешка, за да нямате раздразнена кожа – един по-прост подход винаги е по-добро решение.