Може би много пъти сте си задавали въпроса "Какво трябва да направя, за да запазя връзката си колкото се може повече?". И ето, че днес имаме отговор за вас - професор Джаки Габ, уважаван експерт по интимните взаимоотношения, съвместно с д-р Мег Джон Бейкър, споделя трите най-важни фактора за трайна, стабилна и щастлива връзка. Те дават яснота за това кои са тайните на дълготрайната любов:

Комуникацията

Професор Габ разказва, че някои двойки намират дъглите разговори по даден проблем за терапевтични, а други предпочитат да общуват невербално.

„Закачките между двама души – дразненето и дребните спорове – са непонятни за много странични наблюдатели. Понякога обаче, се случва те да са начин партньорите да общуват един с друг по позитивен начин“, обяснява тя. „Други двойки пък заменят диалозите и разговорите с разходки или гушкане пред телевизора, които също можем да приобщим към положителните методи за комуникация“.

Жестовете

По време на проучването си, става ясно, че дребните жестове като поднасянето на чаша чай на половинката, докато тя се излежава, всъщност имат огромен успех.

„Масово се смята, че скъпите подаръци са по-предпочитани“, обяснява Габ. „Те ни помагат да се измъкнем безнаказано от всяко едно прегрешение. Но за наша изненада, се оказва, че дори най-баналните и простички жестове, могат да значат всичко за човека до нас. Такива са например миенето на съдовете, изхвърлянето на боклука, правенето на закуска и така нататък...“

Смехът

„Не е толкова важно, че се смеете на същата комедия“, обяснява Габ, „Колкото това, че сте на 'една вълна' по отношение на хумора, че споделяте миг на забавление и че демонстрирате дълбоко познаване и разбиране на половинката. Понякога, по време на спор, партньорите изпитват нуждата да изпуснат пара и имат капацитета да намерят нещо за забавно.“