Спомням си, как докато бях мъничко момиче исках да порасне като фина дама – да притежавам кралски или поне аристократични маниери. Да се разхождам в изискани тоалети и да имам нанизи от перли. Вярвах, че да си истинска дама е лесно и много приятно занимание.

Любувах се на книгите и филмите за висшето общество. Обожавах прическите боб и фибите в косите. Опиянявах се от звъна на чашите със столче, в които се сервираше дори водата. Изобщо рисувах една доста идеализирана представа за истинските дами и живота им.

Днес, разбира се, този лукс и маниери са голяма рядкост. В нашите модерни времена жените работят на по няколко места, носят всеки ден дънки и панталони, а перлите са отдавна забравени в някой шкаф на баба. Станали сме не само еманципирани, но и мъжкарани.

Това обаче не означава, че вече няма място за истинските дами. Всъщност те продължават да живеят сред нас и ние инстинктивно да се прекланяме пред класата, с която отпиват от чашата вино, умението им да развличат гости с остроумието си и да изглеждат зашеметяващо на всяко събитие. И мъжете около нас винаги ги забелязват. Макар да не носят къса пола и бюстът им да е от силикон, истинските дами са желани, ухажвани, обичани.

Ако вече сте готови да проверите дали и вие не сте сред тези съкровища, отговорете с „Да” или „Не” на по-долните твърдения. Ако се колебаете да изберете категоричен отговор, посочете този, който по-често отговаря на вашето поведение.

1. Когато се разминавате на улицата с непознати и срещнете погледите си, ги поздравявате. Пожелавате "Приятен ден" на колеги, съседи, продавачи, чиновници. Отвръщате на поздрави с усмивка.

2. Говорите на вие с всички, които са навършили 13 години и не са сред най-близкото ви обкръжение. Това включва и хората, които ви обслужват в ресторанта, кафенето, книжарницата...

3. Не мъкнете сама тежки пазарски чанти, сакове, кашони, чували… Една дама носи само чантата си и много леки пликове. Ръцете й не бива да са заети с пакети, които да я превиват на две.

4. Гърбът ви е винаги изправен – докато вървите, когато седите зад бюрото или се храните.

5. Истинските дами рядко кръстосват крак връз крак. Този жест е много по-характерен за изкусителките, отколкото за добре възпитаните жени. Те обаче държат стегнати и преплетени глезените си, а коленете се допират едно до друго.

6. Храните се бавно на малки хапки, пиете бавно, жестовете ви са меки, нежни, плавни и не прибързвате. Не говорите с пълна уста.

7. Усмихвате се! Да, истинските дами не са начумерени и надути като пуйки. Те знаят добре стойността си и не им се налага да смачкат нечие самочувствие, за да изпъкнат. Смръщените вежди, косият поглед са вън от поведението им. И въпреки това всеки може да разбере, ако ги е ядосал с неуместен коментар или жест. 

8. Една дама може да сложи само малко пудра и червило, но никога няма да излезе от дома си без грим. Винаги носи няколко капчици парфюм. И никога не прекалява с никое от посочените по-горе средства.

9. За истинската дама е недопустимо да закъснее за среща. Модата, жената да бъде чакана от мъжа си или компания с извинението, че се приготвя, за да е красива, е неприемлива. На събития, гости или друга проява, тя се появява навреме. 

10. Държи се винаги внимателно с деца, кучета, чужди мъже… Не фамилиарничи, но и не слага ледена физиономия, сякаш е отвратена или недоволна, че някой се опитва да наруши спокойствието й.

11. Умее да участва в дебати, да изразява мнение без да нагрубява отсрещната страна. Дори, когато събеседникът се държи нетърпимо, тя знае как да не изпусне добрия тон.

12. Грижовна е - никога няма да остави непознат човек без вода или нещо дребно за подкрепяне. Следи всички в семейството й да се чувстват добре - с физическото и емоционалното здраве. И не си позволява да се оплаква от ангажиментите си за това. 

13. Занимава се с благотворителност, събира дарения, подпомага нуждаещите се. Това не означава, че се хвърля да помага на всеки скитник, но чуждите нужди и болки не са й безразлични.

14. Посещава културни събития регулярно. Може й да не е всяка седмица на театър или на изложба, но компенсира това с четене, хубава музика и кино. Важното е да развива интелекта си. 

15. За да се счита, че е облечена една дама добре, тя трябва да постъпва така – денем да е с пробрано деколте, вечер да носи ефирна рокля с гол гръб. 

Когато сте готови с отговорите си на твърденията, пребройте на колко от тях сте дали положителен. Някое и друго „Не” в таблицата няма да ви направи по-малко дама, но ще ви насочи към какво да се стремите, ако желаете да работите над себе си.

Ако обаче имате по-малко от 6 отговора с „Да”, то трябва сериозно да се замислите върху поведението си в обществото. Дали пък не се държите малко по-мъжествено, отколкото ви отива?