Само на няколко километра от бреговата ивица на Такехара, Япония, се намира малък остров с тъмна история, диви паркове и огромна популация от зайци, който привлича вниманието на туристите все повече и повече.
Остров Окуношима, познат като „Островът на зайците“ е с площ от четири километра и приютява стотици туристи годишно. Хората, който се отправят към острова го правят заради невероятната му красота, историческото му значение, но най-вече за да хранят стотиците зайчета, който го обитават.

Преди този остров да се превърне в гигантска зоологическа градина, той е служел като база на Японската Императорска армия, за провеждане на смъртоносна операция. От 1929 до 1945 повече от 6000 тона смъртоносен газ са произведени на отдалечения остров, а съществуването му е било забулено в тайна. За периода от 16 години островът е бил изтрит от картата на света, а работниците, който са произвеждали петте вида отровен газ използван при войната с Китай – принудени да мълчат. И докато рушащите се сгради и изоставени фабрики напомнят за предназначението си на острова, природата бавно и сигурно взима превес над тях, като заличава злокобното минало на този остров.

Някой източници твърдят, че зайците са били доведени на острова, като тестови обекти във фабриките за производство на газ и след приключването на Втората световна война работниците освобождават освобождават част от тях. Друга източници твърдят, че през 1971 група ученици по време на екскурзия пускат на свобода седем зайчета. Факт е, че към днешна дата острова бива обитаван от повече от 300 зайци. Липсата на естествен хищник за зайците, превръща злокобния остров с перфектния дом за тези животинки.

Въпреки че са диви, зайците на този остров са свикнали с хората и постоянно им досаждат в търсене на храна. Те скачат, вървят и преследват туристите издирвайки лакомства, който се продават навсякъде из самия остров.

Днес островът е популярен със своята флора и фауна повече от колкото с военното си история. Въпреки това "най-голямото" наследство на Заешкия остров не са зайците, а отровния газ. Окуношима е дом на Музея на отровния газ, а през 1996 Министерството на околната среда на Япония съобщава за съдържание на арсен над 49 пъти над нормата във водата на острова.
Въпреки това островът е безопасен за туристите и става все по-популярен в цял свят. Стотици туристи го посещават, като на него има голф игрища, тенис кортове, детски площадки, дори хотел, в който можеш да си прекараш медения месец.

Островът, който се намира на километри от Хирошима описва отлично двете страни на Тихоокеанската война. Преди по-малко от век - дом на атомната бомба, сега дом на огромна популация пухкави, космати дългоухи зайци.