Следващият след Богоявление -7 януари, е посветен на най-великия сред пророците, който ревностно проповядва идването на Христос между хората - Св. Йоан Кръстител или наречен още Предтеча. Той бил връстник на Христос, син на Захари и Елисавета. Архангел Гавраил избрал името му. Йоан бил братовчед на Исус.

 
Израснал в Юдея и Галилея, където се прочул като проповедник. Удеден бил в мисията си да подготви пътя за идването на Месия и затова увещавал хората да се покаят за греховете си и да отворят душите си за Бога. Те му вярвали и му позволявали да ги кръщава. Говорели, че е дошъл нов пророк или че е самият Месия. Затова е наречен Предтеча - пръв вестител, предшественик. Йоан постоянно напомнял, че ще дойде истинският Месия, който не ще кръщава с вода като него, а с Божи Дух и с огън.
 
 
На Ивановден още в зори християните донасят прясна вода, пълнят каци и в тях топят децата за здраве. Върху възрастните сипват вода с котлите. На някои места къпят младоженците и Ивановците, които черпят, а който не иска да го къпят, се откупува с пари. На други места свещеникът рано сутринта на Ивановден хвърля кръста в студената река, т.е се изпълнява йордановденския ритуал. 
 
Светецът е покровител на кумството и побратимството, затова в този ден се оказва почит на кума, като се посещава дома му. Младоженците не отиват с празни ръце, а носят подарък - вино, месо, кравай.
 
 
На Ивановден продължават обичаите свързани с вярата в чудодейната сила на водата. Трапезата е богата и разнообразна.
 
Също така на този ден изтича срокът, през който ходят новогодишните маскирани дружини. На някои места, водачът тържествено се завежда и се окъпва на чешмата. Негово задължение след това е да ги гости. На тази гощавка присъстват и мъже, които се маскират като мечка, невеста и арапи. В края всички излизат и играят празнично хоро. С него за завършва цикъла на Коледуването.
 
 
 
Ивановден празнуват над 400 000 българи. Именици са:
 
Иван, Иванкa, Ивана, Ванина, Bаня, Ваньо, Иванинa, Ивайло, Ивайла, Иво, Ива, Ивелин, Ивелина, Ивет, Ивета, Ивалена, Иванета, Ивона, Йоан, Йоанa, Йонка, Йонко, Йончо, Йовкo, Йовка, Йото, Жан, Жанa, Жанета, Калоян, Яна и техните производни. 

 
Екипът на Dama.bg желае на всички празнуващи много здраве и късмет! Нека името ви се слави само с добро! Честито!