Ивановден е религиозен и народен празник, който се празнува, за да се отдаде почит на Св. Йоан Кръстител, наричан още Предтеча. Той бил връстник на Христос, син на Захари и Елисавета, а самия Архангел Гавраил избрал името му. Според Евангелието Йоан води аскетичен живот на бреговете на река Йордан, носи груби одежди от камилска вълна и се храни с див мед и акриди. След като навършва 30 години, започва да проповядва и да кръщава хората. Дава Свето Кръщение и на Исус Христос (Богоявление).

Светецът се почита като покровител на кумството и побратимството, като женените гостуват у кумовете си. През този ден продължават обичаите и обредите, свързани с вярата за чудодейната сила на водата, като се къпят булките и младоженците, които са се оженили през тази зима до Ивановден, момите и ергените и всички именици. 

Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза. 

Днес своя имен ден празнуват: Иван, Иво, Йоан, Ивайло, Иванка, Ивана, Ива, Йоана, Йоанна, Йовка, Йовко, Йонка, Йонко, Йончо, Йото, Ивелин, Ивелина, Ивайла, Ивета, Ивон, Ивона, Ивалина, Иванина, Ванина, Ваньо, Ваня, Калоян, Деян, Яне, Яна, Жан, Жана, Жанета.

Екипът на Dama.bg желае на всички празнуващи много здраве, щастие и късмет! Нека името ви се слави само с добро! Честит празник!