Включвам се от уютния си кабинет на сърцето и душата с топла порция храна за взаимоотношенията. Тази седмица ти споделям за една от честите трудности, които жените изпитваме в любовта. Трудността да се срещнем очи в очи с другия. Често попадаме в един от двата сценария: или гледаме нагоре към партньора или гледаме надолу.

Гледането нагоре означава да поставям партньора си метафорично по-високо от мен, като по-можещ, по-умен, по-стабилен. Така стъпка по стъпка аз обезличавам себе си, смалявам се и се обезценявам. Също така очаквам и като по-малко умна, способна и можеща той да се грижи за мен. Ставам неговото малко момиченце, което има нужда от постоянна подкрепа, насоки и грижа. И да това може да звучи романтично на нас, уморените от забързания живот, жени, но нека да си го кажем честно. Колко дълго може един мъж да подкрепя и да се грижи за „малката“ жена до него без неусетно да спре да вижда нейните способности и да чува нейното мнение и позиция.

Когато една жена се свързва с мъжа през слабостите си, неуменията си, незнанието си, тя обрича един ден този мъж да спре да я уважава и зачита и да не познае нейната мъдра и топла вътрешна жена.

Тази връзка, колкото и да си мислим, че е привлекателна за един мъж, в даден момент започва да тежи, защото просто искаш жената до теб да порасне, да бъде способна да се грижи за собствената си душа и сърце и най-вече да се зачита и вижда като ценна.

Аз лично вярвам, че е време жените да се свързваме с другия през дарбите си, през силата си, през неустоимостта си. Само тогава може да дадем, да изпълваме и обогатяваме връзката си, а не да взимаме от нея. Тук искам да направя едно важно уточнение. Да се свързваш с другия през силата си не означава да не показваш уязвимост (повече в статията ми „Най-ценният подарък за твоята връзка е женската ти уязвимост) и да не молиш за помощ. Връзката е мястото за подкрепа, за обмен на ласки, грижа, нежност. И всичко това е по-вкусно, когато виждаш себе си като ценна и виждаш помощта на другия като ценна. Тогава обменът е подхранващ и се случва между двама пораснали, между двама можещи, които виждат един в друг дарбите си и си ги поливат.

 

Също така това не означава да не си позволяваш да бъдеш малкото момиче във връзката си, но като избираш да се свързваш с вътрешното дете в партньора до теб, а не с вътрешния му баща. Тогава се получават онези леки и забавни моменти на безгрижен смях и закачки по детски. Тогава отново се гледате очи в очи, но просто сте по-мънички.

Вторият сценарий е да гледаме партньора отгоре. В този случай ние заемаме гордата роля не само на можещата и знаещата, но направо си ставаме майка или по-лошо, психолог, на партньора си. Аз знам, вместо него, аз ще му помогна да се отключи, да се справи с трудностите в живота, без мен е изгубен и страдащ. Така стъпка по стъпка обричаме себе си на живот с дете и постепенно убиваме сексуалното привличане между нас. По този начин избираме съюз, в който каним хроничната умора, хроничното неудовлетворение и хроничната липса на секс и ласки. Нужно е да погледнеш партньора си не с очите, а със сърцето. Да го подхранваш с вяра и от позицията на голяма да виждаш голямото в него и да изграждаш уважение и почит към способностите  и силата му. Да му дадеш пространство да участва във връзката ви и да се внесе с това, което е ценен.

Дай си време днес и се замисли, къде се държиш във връзката си като „малка“ жена или като майка/психолог. Направи си списък с тези твои поведения. Първата стъпка е да започнеш да ги забелязваш. Само тогава ще може да избереш дали това искаш за себе си.

Аз вярвам, че между малкото момиче и контролиращата майка е нужно да започнем свързване с вътрешната ни мъдра жена. Тя носи своя автентична природа, която иска да се изрази, да бъде забелязана, такава каквато е.  Тя вярва в своята лична ценност, вярва в мъжа до себе си и е способна да вижда със сърцето си. Тя избира да гледа в очите другия, избира да се свързва през автентичността си, през дарбите си, през силата, през уязвимостта си, през сърцето си. Тя умее да обича и да бъде обичана! Време е да я събудиш!

Бъди вдъхновяваща жена,

Марина

Марина Байрактарова е Консултант по женственост и връзки, любовен психолог. Тя събужда сърцата на жените за обич, помага им по пътя на свързването със себе си и другия,  за да привлекат и изберат подходящия за тях партньор и да изградят подхранващ съюз, в който да почитат автентичната си женска природа.

П.П  Сподели на близките на сърцето си и бъди част от жените, които вдъхновяват жени.

П.П Свържи се с богатия си вътрешен свят с този топъл и подхранващ тренинг в 4ри срещи. Заедно ще отвориш себе си за повече обич към теб самата и женска мъдрост, която да те води в света на връзките.