Преди вярвах, че човек може да е какъвто поиска: крадец, лъжец или дори негодник. Това означава, че му се е случило нещо в живота, имал е тежко детство, така са го възпитали или животът му е поставил такива изпитания.

Днес искам да съм заобиколена от хора, за които думите чест, достойнство, отговорност и съвест да имат стойност, а да не са празни слова.

Вероятно повечето жени, натоварени от ежедневни грижи, не се замислят над тези критерии. Или по-точно, прието е са се смята, че те не се отнасят към женската натура, затова и няма смисъл да работим над характеристики, които не развиват женствеността, не помагат в търсенето на мъж и като цяло пречат на реализацията във външния свят. Това е заблуда. Всяка връзка може да бъде дългосрочна и качествена, само ако двама души споделят еднакви ценности!

Големи опасения може да предизвика всеки мъж, който не може да обясни какво точно означават за него „чест” и умението „да държиш на думата си”. Ако „съвестта” той определя като „старая се да не лъжа, максимум – да си премълча”, то като личност е жалка картинка. Съвестта определено е нещо повече! Ако човек сам за себе си не може да определи нравствените категории, да се контролира, да оценява постъпките си, то това е много тъжно.

Психолозите могат да обяснят поведението на всеки човек. От гледна точка на това, как да си намерим оправдание, това е много удобна наука. Човек има множество сексуални контакти, манипулира, не носи отговорност? Това означава, че като малък не е получавал достатъчно обич, не може да се привързва, защото има лоши отношения с майка си и какво ли още не.

Но ако си пораснал, станал си възрастен, то спри да си търсиш оправдания и се възпитай сам! Винаги можеш да си намериш оправдание за болката, която причиняваш на другите, но винаги виждаш, какво правиш, най-малкото от реакцията на околните. Ако си вменяем, то ти си способен да анализираш действията си. Дори някаква неизвестна сила да те кара да откраднеш или да причиниш болка на друг, ти си в състояние да разбереш, да видиш, да почувстваш, че нараняваш човека отсреща. Осъзнаваш всичко това, но предпочиташ да заглушиш съвестта си, да се оправдаеш.

Ако човек е воден единствено от ценности от нисък порядък: пари на всяка цена, удоволствия на всяка цена, угаждане на всяка прищявка, то той се превръща в долна неморална твар.

Нито умът, нито интелекта, нито образованието сами по себе си не определят ценности от висок порядък. Тези ценности се формират от вътрешната чистота, от неуморната работа над себе си. Те правят от всекиго не просто живо същество, а Човек! Само ценностите от висок порядък като: достойнство, уважение, самоуважение, сила на волята и духа, съвест – придават високи вибрации на душата и правят човек светъл и чист.

Такива хора не бива да общуват с порочните. Те никога няма да могат да се разберат. Те неизбежно ще влизат в конфликти, докато не се унищожат взаимно.

Подбирайте хората според ценностната им система и бъдете щастливи!