На интересно откритие се натъкна Библиотеката в Мо и Рана, близо до Полярнния кръг. Находката е стар анимационен филм на Уолт Дисни, който беше смятан за изгубен години наред, съобщи Норвежката национална библиотека, цитирана от Франс прес и БГНЕС.

Първият коледен анимационен филм, заснет от американеца, "Празни чорапи" от 1927 г. бил открит при инвентаризация на фондовете на библиотеката.

"В началото не знаехме, че става дума за изчезнало кинематографско съкровище. Филмът се състоеше от две бобини, чието съдържание не беше ясно етикетирано", съобщи Киетил Квале Сьоренсен, архивист в библиотеката.

Късометражният филм е с дължина 5 минути и 30 секунди, като по средата липсват между 30 и 60 секунди, заяви Дейвид Герщайн, специалист по история на анимацията. Той показва заека Освалд, предшественик на Мики Маус, който дава началото на серия от 26 анимации, създадени от Уолт Дисни и неговия сънародник Уб Иверкс.


От Националната библиотека съобщават, че са дигитализирали филма и са изпратили копие до компанията "Уолт Дисни". До момента бе известно, че от него има останала само една малка част от 25 секунди, съхранявана в Музея за съвременно изкуство в Ню Йорк.

Филмът, който в началото бил собственост на норвежец, в крайна сметка се озовава във фонда на Норвежкия кинематографски институт, който предава колекциите си през 2007 г. на Националната библиотека. Тя съхранява голямото мнозинство от тези творби и документи в силно охраняван бункер в Мо и Рана.