Да загуби работата си е тежко и трудно за всеки човек - независимо мъж или жена. Частта със сбогуването с колегите и опаковането на багажите... всички тези кашони и "майтапи" с вече екс-колегите. Повтаряш си да не се паникьосваш, но останеш ли сама май няма успешен начин да се успокоиш. След като смениш състоянието си на "безработна", единственото, което искаш да направиш, е да потънеш в дън земя. Грешка! Нямаш време за губене, действай, всяка секунда е от значение при търсенето на нова работа! Ако загубиш дори и минута повече в съжаление и вайкания, някой може да ти отмъкне желаната работа под носа. Действай!

"Безработна"- първи час
 
Не бъди прекалено емоционална! Задръж сълзите си, не изпадай в паника и истерия. Излез, разходи се, отдели време за себе си. Седни на пейка в парка и се наслади на свободата си. Имаш безброй възможности. След това прегледай трудовия си договор, потърси важните си партньори и им съобщи новината, че отново си свободна и готова за нови предизвикателства, по-мотивирана и решителна от всякога!
 
 
Ден 1 
Разгледай финансите си. Така ще ти бъде по-лесно да прецениш с колко време разполагаш за намиране на нова работа. Ако знаеш колко време ти остава, ще бъдеш по-спокойна и уравновесена, по-обективна в търсенето на подходящото ново работно място. Този ден отреди и за създаване на списъци - какво правиш най-добре, с най-голямо удоволствие и кое не ти харесва толкова или не ти се отдава. Така ще знаеш на какво да наблегнеш в бъдеще за подобряване на личността си, което играе огромна роля на работното място. Не пропилявай този ден в обикаляне по магазините за редовната шопинг терапия или в разходки по кафетата и баровете с приятелка за успокоение. Подготви автобиографията си. Добра идея е и да добавиш статус във Фейсбук, че търсиш работа, така приятелите ти ще могат да ти помогнат. Колкото по-бързо действаш, толкова по-голям шанс имаш. 
 
Трите дни
Обнови CV-то си, добави повечко числа, работодателите обожават числата. Добави също допълнителна информация, която мислиш, че ще помогне. Качества, които не си споменала и успехи на бившото ти работно място, които мислиш, че ще ти помогнат. Прегледай тефтерчето си с номера, както и телефонния си указател. Отдели тези имена, които могат да ти бъдат от полза. Не забравяй златните правила: похвали, разпитай и дай. Не се притеснявай да звъннеш и да попиташ, нищо няма да загубиш. Статистиката сочи, че хората са по-гъвкави около 3 часа следобед. Проведи важните и решителни разговори около този час. Не губи кураж, дори и някой да ти откаже или да се отнесе грубо. Упоритостта води до успех.
 
 
Първият месец 
Уговори среща с бъдещите си работодатели. Не забравяй: по едно интервю на седмица. След всяко интервю намери начин да освободиш напрежението. Успокой се преди да влезеш, притеснението и нервността са най-честата причина да не бъдеш избрана за дадена позиция, никой не обича нерваци, които постоянно потропват с крак и гризат ноктите си. Говори конструктивно за успехите си на екс-работата. Усмихвай се и се дръж добронамерено и учтиво. Ако стане въпрос за бившия ти работодател - или не казвай нищо, или говори хубави неща. Започнеш ли да обиждаш и недоволстваш, шансът да получиш работата става минимален. 
 
 
Стани перфектният кандидат!
 
1. Избери най-красивата си снимка и я сложи като профилна на всичките си регистрации. Работодателите не гледат само квалификациите, в повечето случаи външността също играе голяма роля.
 
2. Следи новите възможности и фирмите, за които искаш да работиш не само във Фейсбук, а и в професионалните социални мрежи. Така ще бъдеш информирана за новините около тях.
 
3. Бизнес социална мрежа? Да, трябва да имаш профил там. Обновявай информацията в профила си там редовно. 
 
 
Не губи надежда, постоянството е ключът към успеха! Помни, че когато една врата се затвори, се отварят две нови! Бъди най-добрия кандидат, дерзай смело напред!