Искате да поднесете изискано ястие на празника на влюбените, но същевременно да се приготвя за 15 минути. Намерихте го… сьомга на тиган. Сьомгата е от най-вкусните риби. Тя не изисква дълга термична обработка и е прекрасна, защото може да се гарнира с всичко.

Необходими продукти за 2 порции:

300 грама филе от сьомга
сокът и кората на един лимон
1 ч.л. сух копър
½ ч.л. лют червен пипер
сол и черен пипер на вкус
20 гр масло
1 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

Парчето от сьомга се разрязва на две филета. Посолява се, поръсва се с червения и черния пипер, както и със сухия копър. Използва се целия лимон – кората му се настъргва и заедно със сока се добавят към сьомгата. Така приготвената риба с марината се оставя да престои за около 10-15 минути.

В тиган се загрява маслото и зехтина. Добавяме зехтин, за да не прегори маслото. Рибата се запържва за кратко от двете страни на тих огън. За да стане още по-ароматна прибавете марината в тигана, похлупете с капак и оставете за около пет минути. За да се запече равномерно, обърнете веднъж парчетата риба.

Поднасяне:

Експериментирайте в гарнитурата и поднасянето на рибата. Може да добавите броколи, канапе от спанак, моркови, аспержи, картофено пюре и какво ли още не. Не забравяйте да гарнирате с лимон.