Лято е и все по-често заменяме тежките храни с леки плодове и зеленчуци. Причината е, че храненето с нещо тежко, когато навън е много топло ни кара да се чувстваме подути и предизвиква тежест в стомаха. Ето защо през лятото е най-подходящо да се храним най-вече с плодове и зеленчуци. Изборът е огромен, а най-прекрасното е, че можем да ги използваме не само да се нахраним, но и за разкрасяващи процедури за тяло и коса. Все пак, няма нищо по-полезно за тялото ни от даровете на природата.

Но има един плод, който винаги свързваме с лятото – това е пъпешът. Сочен, лек и разхлаждащ той е идеален за летните жеги, когато нищо не ни се яде. Освен, това е и много полезен. Пъпешът е отличен източник на витамин С, с високо съдържание на витамини А, Е и от групата В, на минерали (най-вече калий), пектин, целулоза и захари. това го прави полезен при редица заболявания: бъбречни, сърдечно-съдови, простуди и възпаления. Слънчевият плод укрепва и тонизира организма. Консумира се свеж, замразен, в плодови салати или в десерти.

Плодова салата в пъпеш

  • 1 пъпеш
  • 6-7 ягоди
  • 1 праскова
  • 6-7 смокини
  • 1 ябълка
  • 2-3 круши

Разрежете пъпеша на 2 половини и почистете от семките. С помощта на лъжица за сладолед, оформете топки от месестата част на едната половина. Нарежете прасковата, ябълката, смокините, и крушите на резени. Напълнете втората половина от пъпеша с плодовете. Гарнирайте със стръкчето мента. По желание може да добавите сметана, сладолед или мед и ядки.

Освен в кухнята, слънчевият плод намира приложение и в козметиката.

Пъпешът е чудесно избелващо средство при лунички и пигментни петна, прави кожата гладка и нежна. Има много добър успокояващ и хидратиращ ефект при слънчеви бани.


Маски за лице с пъпеш

  • Нужни са два резена пъпеш, чаена лъжичка мед и няколко капки лимонов сок, за да хидратирате сухата кожа. Сместа се нанася на лицето и шията и се оставя да действа двайсетина минути.
  • С направено на пюре парченце пъпеш и лъжица прясно мляко пък можете да си приготвите почистваща маска. Към тях добавете няколко капки витамин А и масло от пшеничен зародиш.
  • Ако имате мазна кожа пък ви е необходимо парче пъпеш, няколко капки бадемово масло и една лъжица оризово брашно.

И след всичко това, как пъпешът да не стане любим плод за лятото.