През изминалата година една от най-завладяващите тенденции беше комбинирането на няколко различни цветови гами, т.н. color-blocking. Тази година този стил e още по-цветен и блестящ. Ето какво трябва да знаем за color-blocking и как да го използваме, за да изглеждаме зашеметяващо и пролетно.

 
За първи път този стил на обличане се е появил през 60-те години на миналия век, но се възражда през 80-те. Миналата година дизайнерите отново се обърнаха към него и създадоха вълнуващи и модерни стилове. Въпреки че изглежда много забавен, изисква се умение, за да постигнем максимално добър color-blocking ефект. Има 5 основни правила, които трябва да се следват:
 
1. Изберете техниката, която искате да използвате.
Има три вида color-blocking:
  • Монохроматичен - използва се един цвят в няколко различни нюанса.
  • Разделени - използват се няколко контрастиращи цвята (от 2 до 4).
  • Един избор - избирате една дреха (или аксесоар), създадени в този стил
 
 2. Изберете цветова схема. 
Добре е да знаете как правилно да комбинирате различните цветове. Най-схематично можем да ги разделим на противоположни - допълващи (complementary), и сходни, аналогични (analogous).
 
При първата схема цветовете са срещуположни в цветното колело. Тази схема е по-рязка за човешкото око и може да бъде леко шокираща. Вторият начин комбинира цветове, които са близки един до друг на цветното колело. Този избор е много по-хармоничен за окото. 
Започнете комбинирането с цвят, който харесвате и след това допълвайте тоалета си. Комбинирайте максимум четири цвята.
 
 
3. Допълнете стила си. 
Истината е, че color-blocking стилът е много забавен, но и много коварен. Нека не забравяме, че основната ни цел е да привличаме погледите към себе си, а не към начина си на обличане. За това е хубаво като допълнение към стила да се използват неутрални тонове: сиво, бежово, бяло, кафяво и т.н. Огледайте се в огледало, което ви отразява в цял ръст, за да придобиете точна представа за цялостната си визия.
 
4. Направете подходящия избор. 
Техниката на комбинирането е създадена, за да направите ясно модно изявление, ето защо е много важно да изберете правилните елементи. Геометричните мотиви са много популярни в color-blocking стила. Ключът на успешното комбиниране е да изберете тези, които са подходящи за вашата фигура.
 
5. Поставете граници. 
Дори да обичате този стил, той може да не е подходящ за ежедневието ви. Ако работите в по-креативна или не строго официална среда, няма проблем да експериментирате. Но ако работната ви среда изисква по-строг вид, е добре да оставите цветната бомба за уикендите и вечерите навън.
 
 
Независимо коя техника на комбиниране ще изберете, запомнете едно - color-blocking стилът е създаден, за да подтиква към забавление. Така че, забавлявайте се!