В следващите редове ще опровергаем твърдението на писателя Чарлз Варнке, че не трябва да излизаш с момиче, което чете книги. Според Розмари Уркико човек трябва да има в живота си поне едно момиче, което чете. Вижте защо:

Трябва да излизаш с момиче, което чете книги.

Срещай се с момиче, което чете. Срещай се с момиче, което харчи парите си за книги вместо дрехи, което има проблем с дрешника, понеже има прекалено много книги в него. Срещай се с момиче, което има списък с книгите, които иска да прочете, което е имало карта за библиотеката, още откакто е била дванадесетгодишна.

Намери момиче, което чете. Ще го познаете по това, че то винаги има непрочетена книга в чантата си. Тя е единствената, която с любов търси над рафтовете в книжарницата и която тихо плаче, когато намери книгата, която е търсила. Намираш за странно мацка да души пожълтелите страници на книга втора ръка? Това е читателят. Той никога не може да устои на миризмата на страниците, особено когато са жълти и износени.

Тя е момичето, което чете, докато чака някого в кафенето надолу по улицата. Ако хвърлиш един поглед на чашата й, ще видиш, че отгоре сметаната още седи, тъй като тя вече е погълната от нещо. Изгубила се е в света на автора. Седни. Тя може би ще ти отправи свиреп поглед, тъй като повечето момичета, които четат, не обичат да бъдат прекъсвани. Попитай я дали й харесва книгата. Купи й още една чаша кафе. Кажи й какво наистина мислиш за Мураками. Запомни, че ако тя ти каже, че разбира Одисей на Джеймс Джойс, тя го казва просто, за да звучи интелигентно. Попитай я дали тя обича Алиса или би ли искала да бъде Алиса.

Не е трудно да се срещаш с момиче, което чете. Подарявай й книги за рождения ден, за Коледа, за годишнината ви. Нека подаръкът й бъде облечен в думи, поезия, песен. Подари й Неруда, Паунд, Секстън, Къмингс. Покажи й, че разбираш, че думите са любов. Запомни, че тя разбира разликата между книгата и реалността, но тя се опитва да направи света си отчасти да прилича на този в любимата й книга. И ти няма да имаш вина за това, ако тя го направи.

Тя трябва да пробва по някакъв начин.



Излъжи я. Ако тя разбира синтаксиса, ще разбере и нуждата ти да я излъжеш. Зад думите стоят други неща: мотивация, ценност, нюанс, диалог. Това няма да бъде краят на света.

Провали я. Защото едно момиче, което чете знае, че провалът винаги води до кулминация. Защото момичетата, които четат разбират, че всички неща трябва да се доведат до края, но също и че винаги може да се напише продължение, че може да започнеш отново и отново и все още да бъдеш герой, че в живота винаги има един или двама злодеи.

Защо се плашиш от всичко, което не си? Момичетата, които четат разбират, че хората, също както героите, се развиват. Освен в поредицата „Здрач”...

Ако си намериш момиче, което чете книги, постарай се да я задържиш близо до себе си. Когато я намериш будна в 2 през нощта, плачейки с книга в ръце, я прегърни и й направи чаша чай. Може и да я загубваш за няколко часа, но тя винаги ще се връща при теб. Тя ще говори така, сякаш героите в книгата са реални, защото за известо време те винаги са.

Предложи й брак на въздушен балон. Или на рок концерт. Или много небрежно следващият път, когато се разболее. Или по скайп.

Ще се усмихваш трудно, ще се чудиш защо сърцето ти все още не се е пръснало и защо кръвта ти не се е разпиляла навсякъде. Ще напишеш своята историята, ще имаш деца със странни имена и още по-странни вкусове. Тя ще представи децата ти на „Котката с шапка” и на Аслан, може би в един и същи ден. Ще изживеете зимата на старостта си заедно, а тя ще рецитира Кийтс под носа си, докато ти изтърсваш снега от ботушите си.

Срещай се с момиче, което чете книги, защото го заслужаваш. Заслужаваш момиче, което може да ти даде най-колоритния живот, който можеш да си представиш. Ако можеш да й дадеш само монотонност, скучни часове и половинчати предложения, тогава по-добре си остани сам. Ако искаш света и светове отвъд него, срещай се с момиче, което чете книги.

Или още по-добре, срещай се с момиче, което пише.


Автор: Розмари Уркико
Превод: Христина Асенова