Всички сме отдадени на техниката. Ние сканираме, скролваме, сърфираме и почти не намираме време за четене. Очите ни се движат като топчета за пинг понг игра между отворени прозорци с чатове, неотворени мейли, какви ли не картинки, а средното прекарано време в четене на статия е 15 секунди.

През 2014 година, проучвателен център в Америка съобщава, че една четвърт от пълнолетните американци не са прочели дори една книга през изминалата година.

А това е толкова неприятно, защото тези, които четат постоянно развиват дълготрайна памет и умствени умения, които им помагат през всички етапи от живота. Тези хора са и по-добри в говоренето пред голяма аудитория, мислят по-целенасочено и според някои проучвания, са по-добри хора като цяло.

Четенето на книга преди да си легнете може да ви помогне да се справяте с безсъние – учени през 2009 година доказаха, че 6 минути четене намаляват стреса с 68% (по-релаксиращо е даже от музика или чаша чай!) и плюс това прочиства съзнанието ви и подготвя тялото за сън.

Според психолози, книгите не са просто начин за разсейване, а навик, който развива въображението ни. Също така допринасят и за по-високо ниво на осъзнатост.

Няма значение каква книга ще изберете – дали ще е фантазия или любовен роман, нужно е да ви е интересна. Защото когато съзнанието ни е в свят, пълен с думи, напрежението се изпарява, тялото си почива и се подготвя за сладки сънища.