20-годишно изследване на наградите "Дарвин" показа, че близо 90% от мъжете са починали по-крайно глупав начин, предава британският в. "Телеграф". Наградите се дават именно на хора, които са починали вследствие на куриозна грешка. 

Сред отличаващите се случаи е човек, който се застрелва в главата с "шпионска" писалка, само за да докаже, че е истинска на приятел.

Учени от Университета в Нюкасъл отдават причината с "мъжката идиотска теория" (МИТ), като само през последните 20 години са разгледани 318 кандидатури, като 282 от тях (88.7%) са били на мъже.

Наградите на "Дарвин" се дават от 1993-та насам и честват "подобряването" на човешкия ген, когато хората се убиват по глупави начини, тъй като със своята нелепа смърт правят света по-умен, пише "Мирър".

Ето и малка част от най-интересните случаи през годините:

През 1995-та Джеймс Бърнс кара своя трактор, но чува звук, който не знае какъв е и го дразни. Минути след това, гениален проблясък осенява Джеймс и той решава да се завърже под трактора, за да разбере причината за шума, докато негов приятел кара по магистрала. В крайна сметка Джеймс пада, а трактора го прегазва.

Вторият случай е от 2005 г, и е свързан с крадец от Южна Африка, който бива подгонен от полиция, докато прави опит за обир на женена двойка. След престъплението, престъпникът побягва към местния зоопарк, където вижда голяма ограда, изкачва я и минава от отсрещната страна. Тогава обаче забелязва, че всъщност вече не е преследван от охраната, тъй като е попаднал в клетката на тигъра. Малко по-късно хищникът го убива.

2009 г. се оказва повратна в живота на Майкъл Томас и Томас Джеймс, които обединяват сили, за да оберат магазин. Техният невероятен план обаче, е свързан с гениалната идея да намажат лицата си с боя, която да бъде тяхна маскировка. Но пропускат факта, че на опаковката е пояснено, че тя не трябва да се прилага върху кожа. Томас Джеймс умира малко след като слага златна боя върху лицето си, защото започва да има дихателни проблеми.