В последните няколко дни интернет пространството беше завладяно от нова оптическа илюзия. 

Какво виждате на илюстрацията по-горе - патица или заек, или пък нито едно от двете? Картината всъщност е илюзия, която може да ви разкрие повече затова как работи мозъкът ви. 

Оптическата илюзия е публикувана за първи път в немско списание през далечната 1892 г. Тя придобива популярност обаче след като американският психолог Джоузеф Джастроу започва да я използва през 1899 г. Той я употребявал, за да докаже че освен с очите си, ние виждаме и с мозъците си. 

Изследванията му по темата доказват, че по-креативните хора могат да "превключат" между образите на двете животни по-бързо. Моментът, в който внезапно започнете да виждате другия образ е като малък творчески проблясък, който ви показва, че светът може да бъде видян и по друг начин.

Креативните хора често могат да откриват нови начини за употреба на съществуващи предмети или пък да правят връзка между идеи, които до този момент никой друг не е свързвал.

Любопитен е фактът, че когато учените провеждат теста с деца по различно време на годината, резултатите се променят. Например, по време на великденските празници, те са по-склонни да видят заека.

Какво видяхте вие първо и колко време ви беше нужно, за да видите второто животно в оптическата илюзия? Споделете с нас в коментар.