Българският музикант Теодосий Спасов беше награден от ЮНЕСКО със званието „Артист на мира“, съобщава сайта на Организацията на обединените нации UN News, цитиран от агенция Фокус. Признанието му е присъдено за неговия талант и иновативност, както и ангажираността му да подчертае музиката като сила за подобряване на диалога между хора, култури и общности.

Музикантът ще бъде официално награден на церемония в София днес. Той се присъединява към списък от международно известни личности, които използват влиянието си да подпомагат популяризирането на посланията и програмите на ЮНЕСКО.

Теодосий Спасов е свирил със симфонични оркестри и музикални състави както в България, така и в много други държави по света. Издал е над 30 албума, някои от които солови. Носител е на множество награди и отличия в родната си страна и в чужбина, сред които наградата "Златен век" - най-високото отличие на Министерство на културата. Теодосий Спасов е и носител на награда "Грами" заедно с Мистерията на българските гласове. Артистите на ЮНЕСКО за мир са международнопризнати личности, които използват своето влияние, харизма и престиж за популяризирането на посланията и програмите на Организацията.