Чудесата, прославящи България по света под егидата на ЮНЕСКО, са общо 11. Седем от тях са в категорията "Културно наследство" - Боянската църква, Ивановските скални църкви, Казанлъшката гробница, Мадарският конник, Старият град на Несебър, Рилският манастир и Свещарската гробница. Другите природни феномени, които влизат под закрилата на световната организация, са Национален парк "Пирин" и Природен резерват "Сребърна".

Само преди дни ЮНЕСКО обяви, че защитава и чипровските килими в категорията "Нематериално наследство", което ги определя като третото българско съкровище след Бистришките баби и нестинарството в листата на ЮНЕСКО.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова най-вероятно ще присъства на откриването на българската изложба в Лувъра догодина. Днес тя получи специална покана за това от министъра на културата Вежди Рашидов. Поводът е, че точно на 15 април 2015 г. в сърцето на Париж страната ни ще блесне с изложението "Епопеята на тракийските царе. Археологически открития в България". Впечатляващата експозиция е част от програмата на 5-годишното споразумение, подписано от министъра и световния музей през януари на 2012 г. Очаква се до самия край, 20 юли 2015 г., то да бъде видяно от над 4 милиона туристи.

"ЮНЕСКО може да помогне на новия български национален музей в Кв. 500 в центъра на София, изграден с европейски средства", заяви Бокова. Тя подчерта още, че световната организация има богат опит в тази област, а новият национален музей в столицата е принос за авторитета на София като част от творческата мрежа на градовете в системата на ЮНЕСКО. Ирина Бокова разказа подробности и по повод новината, че София е определена от ЮНЕСКО за "световен град на киното". 

"Надяваме се скоро и Перперикон да получи закрилата на световната организация, защото обектът наистина е изключителен", отбеляза пък министър Рашидов.