Има прекалено много опасни, не добре разбрани представи за, така наречената, перфектна връзка. Обикновено тези зле разбрани представи са свързани с пълното оголване на нечия индивидуалност, в името на една дълга връзка, пълна с разбирателство и любов.

Не правиш това, което искаш да правиш, а това, което ВИЕ искате да правите.
Нямаш свое собствено мнение, ВИЕ, двамата заедно, имате мнение.
Нямаш твое пространство, ВИЕ двамата имате общо пространство.
От една страна комфортът на всепоглъщане и близост може да бъде началото на приказки и мечти, превърнали се в реалност. Това обаче е невъзможно за поддържане в дългосрочен план и като цяло – доста опасно.

Защото истината е, че всички имаме нужда от време, в което да бъдем сами.
Имаме нужда да усещаме пространството между 4 стени и няколко стола, на които да мързелуваме, където телата ни ще отпочинат и без никакво притеснение, ще завземат всяко кътче, което си пожелаят.

Имаме нужда от възможността да седнем на спокойствие и тишина, за да може многото на брой възможности от всеки един изминал ден, да бъдат осмислени и преценени.

Имаме нужда да усещаме само и единствено въздуха, който дишаме, а кожата ни да усеща само тежестта на тишината и спокойствието, които изпълват стаята.

И имаме нужда да сме сами точно тогава, когато сме във връзка.

Това не означава, че не се интересувате от партньора ви. Не означава, че не можете да понесете да сте близо до него или имате някакъв определен лимит на толерантност, който лесно може да бъде преминат. Означава просто, че цените себе си и личното си пространство толкова, колкото цените и отношенията между вас и любимия.

И така, ако сте като мен и обожавате да сте сами толкова, колкото обичате да се будите до партньора си всяка сутрин, ето няколко начина как да бъдете сами, докато имате здрава, щастлива и изпълваща ви връзка.

Поставете себе си на първо място, над всичко останало

Да, това, че сте във връзка означава, че сте напълно готови да поставите нуждите на другия над вашите. Наричайте го както ви харесва, дори егоцентрично, но ще бъдете напълно безполезни за някой друг, ако не се чувствате добре сами със себе си. Имайте куража и любовта към себе си, за да кажете на другия от какво имате нужда, въпреки че този човек може и да не разбере напълно точно защо имате нужда от тези неща. Имате право на спокойствие и тишина, дори и да сте напълно отдадени на връзката си. Заслужавате да се обичате и да се грижите за вътрешния си мир.

Избягайте

Тук не става дума да ви препоръчам да си опаковате нещата в сак прилежно, да отворите вратата и никога повече да не се върнете. Става дума, че от време на време не е зле да излизате от рамките на скучното ежедневие. Вземете ключовете от колата и карайте из града или извън него без да имате конкретна посока или крайна цел. Запазете си един следобед и отидете да разгледате някоя част от града, в който живеете, където не сте били преди. И разбира се, направете го, като оставите партньора си вкъщи. Важно е да си дадете възможност да опознаете всичко ново у вас самите, нещата, които са се променили и ви карат да продължавате напред.

Четете

Отделете някакво време през уикенда или през седмицата и се потопете в нечия чужда, но завладяваща и уникална история. Седнете на удобно кресло в ъгъла, облечете си голям, удобен пуловер, завийте се с някое меко одеяло и започнете да прелиствате страниците мързеливо. Намерете някое тихо местенце в апартамента и изпълнете главата си със силните реплики на няколко непознати за вас хора. Четенето е страхотен начин да се отделите и да се чувствате сякаш сте на хиляди километри от някой, а той да е в другата стая.

Комуникирайте непрекъснато

За да можете напълно да се насладите на времето, в което сте сами със себе си, необходимо е да сте убедени, че комуникацията и споделянето между вас и любимия човек е цялостна. Няма човек на планетата, който ако си признае честно, ще отрече да няма поне една несигурност, а връзките имат този странен страничен ефект - да засилват неувереността и съмненията на хората. Затова говорете с партньора си и нека той направи същото с вас. Слушайте толкова често, колкото и си отваряте устата. Ако сте честни и открити, моментите, които прекарвате отделно от другия, няма да са изпълнени със страх, съмнения или вина.

Бъдете честни

Може би най-важната стъпка от това да търсите спокойствие е да сте честни. Бъдете верни на себе си и нуждите си, но също така бъдете честни и премислете кое е нещото, от което се нуждаете. Търсите пространство заради себе си или заради връзката си? Толкова ли сте щастливи, когато сте сами, колкото когато сте в компанията на половинката си или се оказва, че търсите все повече време далеч от него, защото това ви прави по-щастливи и одухотворени?

Сами поставете правила

Не отричайте себе си и нещата, от които имате нужда, защото ви е страх от реакцията на партньора ви или от начина, по който ще се развият отношенията ви. Не е секси или романтично да кажете, че имате нужда от пространство, затова прекалено много двойки се оковават и правя всичко заедно. Правейки това, те живеят в илюзията, че имат здрава и пълна с любов връзка.

Просто недейте!

Бъдете себе си, независимо къде сте и какво правите. Не се поддавайте на грешните разбирания, които формират така наречените перфектни връзки.

В крайна сметка, всички се нуждаем от време насаме.