Всеки трябва да получава заплащане за труда си. Важно е обаче да договорим заплатата си в разумни граници и все пак да бъдем и реалисти. Dama.bg ви предлага списък със съвети как да говорите за заплатата и за социалните си придобивки.

1. Винаги бъдете готови да говорите за заплата, но не бъдете първият, който започва разговора. 

Разбира се, всяко правило има изключение - например ако компанията иска от вас да подпишете документи, без никога досега да е обсъждано възнаграждението. Това е дискусия, която е нужно да имате преди да подпишете документите си и се уверете, че се е състояла преди подписването.

2. Работодателите знаят какво си склонен да приемеш, преди дори да влезеш през вратата. 

На много кандидати за работа никога не се дава шанс да се договорят за по-добра заплата. Повечето от служителите не обмислят тази стъпка. Отделете малко време и помислете дали ще бъдете щастлив като получател на предложеното възнаграждение. Размишление от такъв вид ще ви накара да си тръгнете, тъй като възнаграждението е много ниско. Не се оставяйте да сте в по-лоша позиция, защото не сте сигурни какво е склонен да приеме работодателя.

3. Знайте колко струвате. 

Разучете колкото се може повече за заплатите в сектора и за позицията ви. Проверете в интернет за проведени проучвания в тази област. Комуникирайте с хора на подобни позиции в различни компании. Ако те имат желание да ви разкажат – научете повече за това, което те правят на работното си място. Не питайте директно за възнаграждението, а по време на разговора леко наметнете „Каква заплата би могъл някой като мен да очаква във вашата компания?“

4. Разберете в какво финансово състояние е фирмата. 

Ако голяма и малка фирма предлагат еднакви позиции, голямата компания обикновено предлага по-голямо заплащане, защото има по-голяма финансова свобода. Някои компании не разполагат с голяма гъвкавост и това е важно да се има предвид. 

5. Говорете с HR-ите, а не срещу тях – те трябва да ви продадат. 

Типичният HR никога не е в състояние да вземе окончателно решение за възнаграждението ви, и не само за него, а и за социалните ви придобивки. След като преговорите с тях, те трябва да потвърдят договореното с мениджъра. С други думи, HR-ът ще ви продаде на мениджъра. Трябва ви неговата подкрепа, защото той е човекът, който ви продава и уговаря за вас по-висока заплата.

6. Някои облаги се уговарят по-лесно отколкото други.

Не всички привилегии са създадени равни. Например обикновено се уговаря по-лесно няколко допълнителни дни отпуска, отколкото задължителен годишен бонус.

7. Ако срещате съпротива, попитайте за по-висока степен на заплащането си.

По-високият клас заплащане помага, тъй като можете често да получите по-високо възнаграждение, без да се налага повишение.

8. Попитайте за скъсяване на периода, след който има увеличаване на заплатата. 

Бихте могли да получите повишение след шест месеца вместо дванадесет. Това е добра стъпка и отнема само няколко минути, за да бъде договорена. 

9. Попитайте „Какъв е размерът на възнаграждението, определено за тази позиция в компанията?“ 

Това е чудесен въпрос, който да зададете в началото на интервю за работа или когато за първи път се срещате с работодателя. Дава ви възможност да получите информация доста преди самото разискване на вашата лична заплата. 

10. „Нуждая се от повече информация за работата, преди да мога да назова исканата заплата.“

Това е отлична фраза, която да използвате, когато работодателят ви натиска да назовете възнаграждението, за което бихте работили. И също така все още не ви е споменал диапазон за тази позиция в компанията. 

11. „Има ли някаква гъвкавост в заплатата?“ 

Идеален въпрос веднага щом интервюиращият спомене тяхната очаквана заплата за длъжността. Това е добър преход към искане на повече пари. 

12. „Малко съм разочарован ….“. 

Обяснете, че сте малко разочарован от първоначалната заплата, която са ви предложили. Дали могат да направят нещо по този въпрос.

13. „Това звучи добре като отправна точка.“ 

Това е добре, но не е достатъчно, за да се съгласите да работите за компанията. Естествено, искате по-висока заплата и трябва да се договорите за детайлите около това. 

14. „Нека разгледаме това след 3 месеца …“ 

Ако ви е трудно да постигнете напредък с договарянето, но сте съгласен с началното възнаграждение и придобивки, които ви предлагат, може да използвате тази фраза, за да продължите разговора нататък. „Нека разгледаме това след 3 месеца и да говорим за повишение, след като имате възможност да видите работата ми.“

15. „Може ли да го получа в писмен вид?“ 

Като се договорите за по-добри условия, се уверете, че можете да получите всички подробности в писмен вид. 

Ако не попитате за по-висока заплата, тогава отговорът винаги ще е не. Изисква се смелост, за да попитате за повече, но е по-добре да попитате и да не стане, отколкото да не попитате изобщо. Освен това не се тревожете, че ще загубите работата си, заради това, че сте опитали да уговорите по-висока заплата. Работодателят трябва да очаква тази стъпка. Просто се усмихвайте и кажете какво искате, докато ви дадат някакво доказателство, за да бъде отхвърлена молбата ви.