Швеция е страна на столетници. По-голямата част от хората в пенсионна възраст водят активен живот, а на много от 80-годишните мъже, няма да можете да им дадете и 50 години. Шведският геронтолог Бертил Марклуд разкрива 10-те тайни на добро здраве на своите сънародници.

Според проучванията, цитирани от Марклуд в книгата му "10 златни правила за здравето", нашите гени влияят на продължителността на живота само 25%, но останалите 75% се определят от нашия начин на живот. От това, авторът заключава: "Всеки от нас избира как иска да остарее или как да не остарее."
След като анализира начина на живот на шведските пенсионери, авторът разкрива основните тайни на дълголетието им. И това, което е най-ценно, че в препоръките му няма нищо трудно - нито гениални рецепти за зелени шейкове, нито сложни асани от йога. Нужно е само малко здрав разум и воля.

1. БЪДЕТЕ АКТИВНИ

Шведите са спортни нация. Сутрин половината страна отива да тича, а в края на февруари в училищата се провеждат специални спортни ваканции, така че семействата могат да отидат в планината – на ски или сноуборд.
Физическата активност намалява стреса и стимулира производството на хормона на щастието. Но все пак безполезни и дори вредни са упражненията 5 пъти в седмицата. Просто се опитвайте да ходите повече пеш, да карате колело, да поиграете с децата футбол, да потанцувате. Нека движението бъде удоволствие. Само така физическата активност се превръща в здравословен навик. Това е по-добре за тялото, отколкото редките, но изтощителни тренировки.

2. НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ НАПРАЗНО

Д-р Марклуд припомня, че "трябва да се противопоставим на стреса, за да оцелеем." Все пак, ако излизате от кожата си всеки път, когато не можете да намерите ключовете за дома в чантата си или някой ви засече на пътя, това е лош знак.

Ние трябва да се научим да контролираме емоциите си и да не позволяваме на малките неприятности да ви извадят от релси. Няма универсална рецепта. За някой е достатъчно само да си поеме дълбоко въздух и да преброи до 10. Друг може да се нуждае от помощта на психоаналитик или обучение за управление на гнева. Във всеки случай помолете най-близките си да ви напомнят случаите, когато сте се ядосвали заради глупости.

3. СПЕТЕ ДОБРЕ, НО НЕ ПРЕКАЛЕНО ДЪЛГО

През нощта тялото ни се възстановява. Хроничното недоспиване веднага се отразява на външния вид, отслабва имунната система, което води до наднормено тегло, както и различни заболявания. Но същевременно и да спите повече от 10 часа е вредно. Според изследване, проведено в Харвард, това се отразява на качеството на съня и води до влошаване на паметта.

4. ТЪРСЕТЕ СЛЪНЦЕТО

Швеция не е много топла страна. Въпреки това, нейните жители са се научили да се възползват максимално от всеки слънчев ден или хубаво време и да не седят у дома или в офиса. Или поне за обедната почивка всеки се опитва да излезе на терасата за чаша кафе. Защото всички знаем, че витамин D се произвежда в организма под въздействие на слънчевите лъчи. И това е от жизненоважно значение за нормалното функциониране на нервната система, за здрави кости и имунна система.

В допълнение, витамин D се дава за предотвратяване на рак, диабет, депресия, псориазис, множествена склероза. Въпреки това, не е нужно цял ден да бъдете изложени на пряка слънчева светлина или да ходите на солариум. Това провокира фотостареенето на кожата и дори може да доведе до рак.

5. ХРАНЕТЕ СЕ БАЛАНСИРАНО - УМЕРЕНО, РАЗНООБРАЗНО

Безполезно е да спазвате диети и разтоварващи дни. Достатъчно е да намалите консумацията на рафинирана захар, полуготови продукти, колбаси и пушени меса. Наблегнете на растителни протеинови храни, богати на мастни киселини, на антиоксиданти и витамини.

Швеция е богата на риба и морски дарове: там похапват сьомга и херинга дори на закуска. В допълнение, скандинавците уважават зеленчуците (предимно различни кореноплодни), пълнозърнестия хляб и млечните продукти. Месото не е забранено, но по-добре да не се консумира всеки ден.

6. ПИЙТЕ ВОДА И КАФЕ ...

Тялото се нуждае от хидратиране за своето нормално функциониране. Едно малко напомняне: нашето тяло се състои от 60% вода и всеки ден губи до 1.5 литра влага. Ако тя не се компенсира, клетките не могат да се обновят, нервните импулси пътуват по-бавно, тялото остарява по-бързо.

Резервите от течности може да се попълват не само с чиста питейна вода, а и от плодове и зеленчуци, течни супи, чаят и кафето също се броят Между другото, през последните години, лекарите все по-често говорят за ползите от кафето. Бертил Марклуд цитира в книгата си данни, които доказват, че кофеинът и антиоксидантите в кафето помагат да се намали риска от диабет, болестта на Алцхаймер и Паркинсон. Авторът припомня, че Швеция се нарежда на второ място в света по потребление на кафе на глава от населението. Всеки швед има кафе машина у дома. Средностатистическият швед пие 3-4 чаши от тази напитка на ден, а някои и повече.

Сред жителите на тази страна е много популярна следната легенда. През втората половина на ХVIII век по заповед на шведския крал Густав III е проведен експеримент за изучаване на влиянието на кафето върху здравето. Тествани са двама братя близнаци, осъдени на смърт за тежко престъпление. Единият трябвало да пие всеки ден по три чаши кафе, а другият - същото количество чай. Кралят не доживял да види края на експеримента, но братята живели доста дълго. Първи, на 83 години починал този, който пиел чай.

7. СЛЕДЕТЕ ТЕГЛОТО СИ

Известно е, че затлъстяването води до сърдечно-съдови заболявания и диабет. В същото време, според д-р Марклуд, за да не пълнеете е достатъчно, да се храните достатъчно бавно, никога да не приемате добавки и да избирате здравословни храни.

8. ГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ЗЪБИТЕ СИ

Хигиена на устната кухина се отразява на цялата кръвоносна система. Кървенето или възпалението на венците може да доведе до сериозно заболяване и дори отравяне на кръвта. Така че не забравяйте поне два пъти в годината да посещавате своя зъболекар, внимателно да си миете зъбите и да не наблягате на сладкото.

9. МИСЛЕТЕ ПОЛОЖИТЕЛНО

Лошото настроение води до депресия, загуба на сили, хронична умора. Добрата новина за тези, които мислят, че чашата винаги е наполовина празна: песимизмът е лечим. И способите за това са много. Трябва да се обграждате с позитивни хора, да прекарвате повече време с близките си, да помагате на тези, които имат нужда, да се опитате да направите света по-добър и да отбелязвате всички добри неща, които ви се случват.
Опитайте например една седмица всеки ден да си записвате в тетрадка три неща, които са ви накарали да се усмихнете. И много скоро ще разберете, че причините за радост не са толкова малко.

10. ВОДЕТЕ АКТИВЕН СОЦИАЛЕН ЖИВОТ

Хората, които живеят в самота, умират по-рано. Те имат висок процент на фибриноген. Този белтък причинява образуването на тромби, които водят до развитието на сърдечно-съдови и други заболявания. Така че по-често се срещайте със стари приятели и откривайте нови, събирайте се на семейни вечери или си намерете хоби, което ще ви помогне да си намерите съмишленици. Добри възможности са: уроци по танци, шах, курс по керамика или живопис.