Знаете ли как да ходите на токчета? Или именно непрестанното залитане и стъпване накриво ви отказват от тези най-елегантни дамски обувки... Ходенето на високи токчета е цяла наука, а добрата новина е, че ние знаем основните й правила.

Не се нуждаете от някакъв специален талант, а само от малко практика, за да усъвършенствате напълно това изкуство.

Започнете с малки токчета и постепенно увеличавайте сантиметрите. Ако никога не сте обували обувки на висок ток, заложете на 3-4 см височина и по-широк ток. Той осигурява и добра подкрепа за краката. Постепенно увеличавайте сантиметрите и залагайте на по-тънък ток. Не забравяйте, че петата трябва да бъде затворена, за да имате по-добър баланс.

Как правилно да ходим на токчета

Ходенете на високи обувки се отличава от обикновената разходка. Именно за това е нужна практка. Опитайте се да ходите с бавни стъпки и се уверете, че коленете ви не се огъват повече от обичайното. Обърнете внимание, че с високите токчета крачките ви ще бъдат значително по-малки. Не бързайте, дайте си достатъчно време, за да стигнете от точка А до точка Б с високи токчета. Все пак свързваме високите токчета с грациозна походка, а не с тичане, нали?!

Не забравяйте, че основната разлика между ходенето на токчета и ходенето на равни обувки е в стъпването. При равни обувки стъпваме от пета към пръсти, а при токчета - правилната последователност е от пръсти към пета или с цяло стъпало.

Практика

Ако не искате да се учите на улицата, лесно можете да пробвате у дома. Но имайте предвид, че стъпалото на новите обувки обикновено е хлъзгаво и може да причини дискомфорт.

Ако не се чувствате достатъчно уверени върху новите си токчета, не излизайте веднага с тях на клуб. Краката ви не са свикнали и подобно натоварване ще ви причини болки. Отидете на разходка до магазина или просто на кратка разходка из квартала, докато свикнете и разтъпчете новите си обувки. 

Внимателно подбирайте обувките си

Не всеки чифт обувки е точно за вас. Когато избирате висок ток, съобразете се със свода на ходилото си. Много често хората с висок свод, се чувстват по добре на токчета, отколкото с кецове. Не забравяйте и за чудодейните подложки, които може да сложите под пръстите или възглавничките на стъпалото, за да се чувствате максимално комфортно.