Високите обувки не само удължават визуално краката, но подчертават силуета ни и носят голяма доза увереност и сексапил. Но не всяка жена може да ходи на токчета. Или поне не по изящния и лесно изглеждащ начин, по който се движат всички красиви модели и манекенки. Но няма причина да се отчайвате, защото носенето на високи обувки, освен самороден талант, може да бъде и сравнително лесно придобита способност.

В следващите редове може да намерите едни от най-добрите съвети за възможно най-безболезнено ходене и усъвършенстване на движенията и походката с високи токчета.

Каква е подходящата височина за вас? Какви високи обувки трябва да изберете, за се движите сигурно и самоуверено с тях? Как лесно да придобиете замайваща походка с любимите си обувки на висок ток? Надяваме се да ви убедим, че ходенето с токчета може да бъде напълно безопасно, безболезнено и много приятно изживяване!

Как да ходим правилно с обувки на висок ток?

Колкото и дълго и убедително всички да ви разясняват, че това „си идва отвътре” и „не може да се научите”, запомнете, че с достатъчно упражнения и практика, всичко може да бъде постижимо. В това число и научаването на безупречна походка. И тук, колкото и изтъркано да ви прозвучи, упражненията пред огледалото имат вълшебен ефект върху способността ви да се движите правилно с високи токчета. Започнете с бавни и умерени крачки, като поставяте единия си крак пред другия, за да успеете да ги балансирате и да не залитате встрани. Това е един от основните проблеми, които могат да превърнат желанието ви да изглеждате секси и самоуверена жена, в доста смешна картинка с тотално обратен на желания ви ефект. Това характерно полюшване е провокирано от липсата на правилен баланс в темпото и големината на крачките ви. Разбира се, не е нужно да се вживявате прекалено и да включите и твърде много движения в ханша и бедрата.

Ето и 4 малки съвета, които да следвате при упражняването си:

1. Практиката води до съвършенство

Като начало носете високите си токчета само за къси разстояния – вкъщи или до кварталния магазин, за да свикнете по-лесно с новото усещане. В крайна сметка не се упражнявате за маратон с обувки на висок ток: целта е да се научите да се движите уверено и естествено с тях!

2. Не започвайте с твърде високи обувки 

За да се предпазите от проблеми и болки в гърба, не трябва да носите нито изцяло равни обувки, нито прекалено високи. По принцип най-добрата височина за обувки е около 3 сантиметра. От 9 сантиметра нагоре стъпалото ви се извива прекомерно, което неминуемо води до проблеми в баланса ви. И все пак, за да задоволим желанието да носим още по-високи обувки, най-добре е да започнем с такива, чиято височина на тока е 5-6 сантиметра.

3. Стабилността е всичко

Кракът ви трябва да се намести перфектно в обувката. Когато избирате високите токчета, направете няколко стъпки и с двете обувки: Кракът ви не трябва да трепери и залита. Ако при ходенето трябва да огъвате прекалено много коляното си, то тези обувки определено не са подходящи за вас, защото ще изглеждате по-скоро тромави, отколкото елегантни.

4. Каишката осигурява допълнителна сигурност

Този съвет важи за всички, които все още са доста несигурни в походката си, когато носят обувки на висок ток: Изберете за упражняването си високи обувки, които имат каишка на глезена или просто високи боти. Причината: Те ще дадат на краката ви допълнителна „подкрепа” и стабилност. Това ще улесни и забърза процеса на привикване на краката ви с високите обувки.
В допълнение към горепосочените малки съвети трябва да се обърне внимание и на долната част на обувката, защото тя също има важна роля за правилната ви походка. По-широката и здрава подметка и удобната стелка ще допринесат за вашето удобство. В магазините дори се предлагат самостоятелно и има голям избор от стелки, които осигуряват здрава и комфортна основа на крака ви.

Стъпка по стъпка към перфектната походка: Изберете правилната обувка според фигурата си!

Прегърбени жени: Изберете високи токчета, които да усъвършенстват силуета ви. Не толкова известен страничен ефект от носенето на високи обувки е, че честото ходене с тях, води до оформяне на мускулите на краката ви, което ги прави по-силни и стабилни. А от тук и самата ви стойка ще се подобри значително. Секси обувки или редовно спортуване – какво ли ще предпочетете?

Ниски жени: Съвсем естествено е желанието ви да изглеждате по-високи. Изборът на високи обувки с много тънък ток е подходящ за постигане на желания от вас ефект, защото те удължават визуално и едновременно с това деликатно крака ви.

Високи жени: Казват, че който е пораснал в повечко няма причина и нужда да се „мъчи” като носи обувки с висок ток. Е да, ама не само височината е единствената причина за това желание. Тези обувки придават голяма доза стил и увереност на всяка жена, независимо от фигурата и височината и. Все пак за да не гледате всички от „твърде високо” и да избегнете „ефекта на жирафа” е добре да изберете по-фини обувки, с около 6-7 сантиметров ток.

2 важни съвета, с които да избегнем болката в краката:

1. Грижете се за кожата и цялостното състояние на краката си

Напуканите пети, неоформеният педикюр и сухата кожа определено увеличават болката от ходенето на високи обувки. Който е податлив, например към появата на мехури и мазоли, трябва да прилага още по-усърдни грижи за кожата на краката си. Редовното нанасяне на кремове или гелове с успокояващ ефект е съвсем просто и достъпно за всички решение на тези проблеми. Ако пък разполагате със специален уред, преди всеки предстоящ ден на високи обувки, един масаж винаги има страхотен ефект.

2. Качеството носи осезаема разлика

Най-вероятно вече се досетихте – по-евтините и съответно по-нискокачествени обувки, увеличават рязко шанса за болка и дискомфорт в краката ви. Причината: по-евтините обувки предполагат по-ниско качество на самите материали. А самата им обработка е значително занижена и така да се каже „спестена” от всякъде. От тази гледна точка инвестирането в един чифт по-скъпи, но гарантирано и видимо по-качествени обувки, си заслужава в пъти повече, отколкото инвестирането в 5 чифта други обувки, които обаче притискат или разраняват краката ви, създават неприятен аромат и куп други подобни.

За по-неопитните наистина препоръчваме да следват основното правило – да започнат с „по-ниски” високи обувки и постепенно да покачват височината им. Тъй като рязката смяна от удобните и ниски кецове, към стегнатите 10-15 сантиметрови токчета, няма да доведе до нищо хубаво и красиво. Ако пък сте експерт в тази област и още в тийнейджърските си години сте открили манията си по високите обувки, е препоръчително да бъдете внимателни и да не претоварвате краката и гърба си повече от необходимото. Добра идея е да се разхождате боси вкъщи, за да премахнете натоварването на стъпалата и глезените си и да им дадете възможност да се отпуснат и починат. Поне за малко преди да обуете отново любимите си 15 сантиметрови обувки.