Професионален психологически съвет за вашите проблеми - задайте своите въпроси към Кремена Ненкова, която всеки понеделник ще ви дава персонални отговори

Здравейте, г-жо Ненкова!
Аз съм ученичка от малък град, тази година завършвам училище и както повечето свои връстници имам желанието да продължа своето образование. Моят проблем се състои в това, че и двамата ми родители (те са разделени от 2 години) имат собствена представа за това как трябва да протече моят живот. Баща ми има собствен бизнес и очаква аз да продължа по неговите стъпки (да уча за търговец), а майка ми иска да следвам мечтите си и да стана психолог. Аз се колебая между тези две решения, главно заради перспективата, но натискът от страна на родителите ми не ми помага особено и нямам към кого да се обърна. Благодаря предварително!
Ф.

 

Скъпа Ф.,
Вашият въпрос е изключително актуален за много млади хора на тази възраст. Застанали пред сериозния житейски избор в каква посока да поеме животът им, младите хора се нуждаят от реална помощ, за да се ориентират в собствените си желания и усещания. За съжаление, те много рядко я получават. По-скоро се наблюдава ситуацията, в която сте Вие. Родителите имат свое виждане какъв трябва да е изборът на детето им и се опитват да го наложат.
Всеки етап от нашия живот поставя определени изисквания към нас, определени задачи и има смисъл в общото ни развитие. Прекрасна е метафората на Даниел Левинсън, който в своята теория за психосоциалното развитие сравнява етапите в човешкия живот с годишните сезони. Всеки сезон е свързан с другите и е променлив, поради изискването на прехода при преминаването от един сезон към друг.

В етапа, през който преминавате, много силно се проявява противоречието „да бъда себе си” или ”да бъда като другите”. Да се вслушвам в собствените си желания или да вземам решения въз основа на чужди съвети. Да избера да съм „автор” или „свидетел” на живота си. Всички ние сами определяме жизнения си път и той е следствие на нашите решения. Свободата на избора, която можем да проявим както в големите, така и в малките неща от живота си, е нещо прекрасно. Не бива да забравяме обаче, че със свободата на избора идва и отговорността за него, защото с последствията от него ще живеем ние.

Изборът, който Ви предстои, не е никак лесен, но е важно да сте наясно, че избирайки да учите за търговец или психолог, Вие не правите избор между майка си и баща си. Това е решение за Вашия живот. Предлагам Ви да си осигурите тихо и спокойно място за известно време и да си представите, да си помечтаете: „Какво би било да съм психолог, как би се развил животът ми?”. Направете същото упражнение и с другия вариант: „Какво би било да съм търговец?”. Помислете си за всички хубави страни на всеки един от вариантите, а след това и за трудностите, които бихте срещнали.
Направете два подробни списъка „за” и „против” за всеки от вариантите, които да обсъдите още веднъж с родителите си и спокойно да им обясните своите доводи, да чуете отново техните. Чак тогава, когато сте напълно наясно със себе си и своите желания и причините за тях, ще можете да вземете решение.

Желая Ви успех и съм сигурна, че ще вземете най-доброто решение за Вас!

 

Задайте своите въпроси към психолог Кремена Ненкова тук