Когато се стремиш да изглеждаш добре, последното, което би искала, е лицето ти да е на петна, да изглежда мръсно или най-лошото – Оранжево!
Ако ти се струва, че избирането на фон дьо тен е трудно, колкото да намериш правилния човек за себе си, имаме решение! Е, поне за първия проблем, за втория за съжаление нямаме рецепта за откриване на мъжа с главно М....

Но да се върнем на грима. Събрахме най-добрите съвети, които ще ти помогнат да избереш фон дьо тен, който ще стои естествено на кожата ти и ще ти пасне перфектно.

Стъпка 1: Какъв е твоят подтон?

Преди да се запътиш към магазините за козметика, трябва да определиш подтона на кожата си. Горният слой на кожата ти често променя цвета си вследствие на фактори като метеорологичните условия, а дори и начин на хранене и козметични продукти. За разлиика от горния слой, подтонът на кожата остава винаги един и същ. Съществуват 3 подтона:

- Хладен – кожата е по-синкава, червеникава или розовее
- Топъл – кожата е по-златиста, жълтеникава или прасковена
- Неутрален – комбинация от хладни и топли нюанси

Има няколко начина да определиш подтона си. Ето признаците:

  • Естествено черна, кестенява или руса коса в комбинация със зелени, сини или сиви очи е индикация за хладен подтон. Пъстри и кафяви очи в комбинация с естествено черна, червена или коса в меден тон, са признак за топъл подтон.
  • Сребърните бижута ще ти стоят добре, ако си с хладен подтон, а златните – ако си с топъл. Ако пък подтонът ти е неутрален, ще изглеждаш еднакво добре и с двата благородни метала.
  • Хората с хладен подтон изгарят бързо при излагане на слънце и кожата им придобива червеникави оттенъци, докато хората с топъл подтон добиват бронзов загар.
  • Синкавите вени от вътрешната страна са признак за хладен полутон, зелените – за топъл, а синьо-зелените – за неутрален.

След като вече си определила подтона си, използвай информацията при избора си.

  • На хладния подтон стоят добре фондьотени с розова, червеникава или синкава база и нюанси като какао, роза, кафеникави и порцеланови.
  • За топлите подтонове, добър избор са продуктите със златиста или жълтеникава основа и нюанси като карамел, златно, жълтокафяво кестен, и бежово.
  • За неутралния подтон подходящи са фондьотени с нюанс в гамата бежово, слонова кост, лещник.

Стъпка 2: В магазина

- Пробвай няколко продукта, съобразявайки се с подтона си.
- За да разбереш кой нюанс е твоят, не слагай от продукта на ръката си, нито на лицето. Нанеси го в близост до шията. Все пак целта е да избегнеш неприятните резки цветови граници между лицето и шията.
- Понякога изкуствената светлина в магазините е заблуждаваща. Избери най-светлото място в магазина, за да сравняваш фон дьо тените.

Стъпка 3: А какъв е твоят тип кожа?

За да постигнеш свеж и естествен тон на лицето, важно е да съобразиш и типа кожа при избора си.

- Избери матиращ прахообразен или течен фон дьо тен ако имаш мазна кожа
- Ако имаш суха кожа, оглеждай се за хидратиращ продукт под формата на крем или стик.
- Ако имаш чувствителна кожа, заложи на хипоалергенен фон дьо тен без аромати.
- Ако тенът ти е неравен, избери фон дьо тен с добра покривност.
- Избери фон дьо тен пудра, в случай че имаш смесен тип кожа
- Добре е продуктът, който избереш да има и UVA и UVB защита.

Ако все пак дори следвайки всичките ни насоки, не можеш да откриеш перфектния фондьотен за кожата си, направи това, което не можеш с мъжете – вземи най-доброто от 2 различни! Смеси 2 или дори повече продукта, за да постигнеш желания нюанс.