Във фантазиите ти мъжът на мечтите ти е висок, тъмнокос, синеок. Има чувство за хумор, но е и много чувствителен. Грижи се за животни и хора в опасност. Истински рицар с две висши, собствен апартамент и кола. И е много щедър…

В живота обаче идеалният партньор не съществува. Рицарят често се оказва не достатъчно задълбочен, предпочита да прекарва времето си в съзерцание на перфектния си профил в огледалото или притежава някои черти на характера, които ужасно те вбесяват.

Преди да се отчаяш, че мъжът за теб просто не съществува, може да се „посъветваш” с Клариса Пинкола Естес - американска поетеса, психоаналитик и специалист по отношенията. Нейната книга „Бягащата с вълци“ е бестселър в списъка на „Ню Йорк Таймс“ за 145 седмици. В нея се разкрива стратегията, с която всеки от нас може да открие своя идеален партньор в живота. Със 7 малки, но важни крачки ти може да стигнеш до щастието в любовта. Готова ли си да ги направиш?

Тестът включва 7 важни точки, които разкриват дали между двама души има нещо повече от физическо провличане. Ако е така, то отношенията им имат бъдеще. Е, започваме!

1. Затвори очи!

Когато избираш партньор, направи го все едно си сляпа. Затвори очи и се опитай да видиш в себе си – какво чувство ти носи този човек, има ли в него доброта, лоялност, отдаденост? Способност да е загрижен за теб? Способност да се грижи сам за себе си като независимо човешко същество? Въпреки че нашата култура отдава много по-голямо значение на това, което виждаме с очите си, за една връзка е много по-важно да видим обекта на своята любов със затворени очи. Вътре в себе си.

2. Готов е да се учи!

Ако има едно единствено нещо, което да различава партньора за цял живот от мимолетната връзка, то това е неговата способност да се учи. Тези, които нямат способността да се учат от опита си, да виждат света по нов начин и от различна гледна точка, които не проявяват любопитство към това какво движи света и хората – тези хора най-често са нетолерантни и затворени. Те казват: „Не, нещата не трябва да бъдат така, а инак, точно както аз смятам”. За дълготрайна връзка е по-добре да имаш до себе си човек, който е способен да се отвори. Да, може би след това да се затвори и да се отвори отново. Но някой, който има способността да се учи и да расте.

3. Приличате ли си?

Избери някой, който има желание да бъде като теб – едновременно силен и крехък. Това е едно от качествата, които почти всяка жена притежава – да бъде хем силна и способна да се хвърли в битка за своите каузи, хем в други моменти – готова да се разпадне на парчета, заради нещо видимо дребно и незначително. Силата, която жената притежава и която връзката трябва да притежава, е като тази на дървото – дори ветровете да го огъват и брулят, то е достатъчно гъвкаво, за да устои на порива им.

Някои хора може да има нужда от помощ да се научат да са гъвкави. Дълбоко в себе си те са вече пробудени за чувствата си, но не знаят как да ги изразят. Точно по тази причина способността да се учим е толкова важна. Другият човек може да притежава огромен потенциал, но ако не се научи да го развива, то значи няма нищо.

4. Изпитва ли болка?

Избери някой, който ако нараниш, да чувства болка и да бъде готов да я покаже. И обратното – избери някой, който ако те нарани, ще изпита болка и съжаление. Има много начини, по които ние хората изразяваме болката си. Някои в тишина и мълчание, други с бурен драматизъм – всичко това може да бъде дразнещо за партньора. И все пак той може да разбере, че това е едно изражение на болката, която е причинил.

Това, което е притеснително е, ако партньорът ти те нарани, постъпи грубо или нечестно, но не покаже никаква реакция на твоята болка. Това означава или че има сериозен проблем с чувствата, или че вече се е отказал от теб и никога няма да си позволи да се държи човешки в твоето присъствие.

Има хора, които са натрупали толкова много гняв срещу миналите си партньори и любими, че развиват не само способност, а и желание да нараняват новите хора до тях. А би трябвало да са способни да спрат, когато видят болката на лицето на другия. Човекът, който не спира пред твоята болка не е човекът, с който е възможна дълготрайна и пълноценна връзка.

5. Той притежава вътрешен живот

Избери някой, който има свой живот и свой собствен път. Такъв човек ще гледа на теб като на свой партньор и придружител в пътуването. Способността да се сливате един с друг и в същото време да оставате напълно отделни един от друг е много важна. Цикличността на връзките е такава, че в определени моменти ние се сливаме с другия, а в други моменти трябва да сме отделни.

Може да се каже, че връзката между двама души е като връв от плът, израснала от всеки един, съединяваща и двамата. Тази връв се разтяга и може да се разтяга с хиляди мили, в продължение на много месеци и години, да се разтяга без да се къса. Това е връзката, която искаш да имаш. Връзка, в която разтягането не причинява скъсване. Връзка, в която има и сливане, и отделяне.

6. Обичате едни и същи неща

Избери някой, който има страст и влечения, подобни на твоите. Връзката е създаване на общи спомени. Тя е като спестовна сметка – правите заедно различни неща, имате общи преживявания и така създавате картини, които остават в съзнанието и на двамата. Тези спомени и моменти заедно са лепилото, което поддържа връзката ви. Във всеки един момент можете да изтеглите някой спомен от общата сметка – за да си припомните добрите времена, за да се шегувате един с друг, за да си припомните важните неща в моменти на изпитание.

А ако трудните времена дойдат и вие нямате нищо помежду си – нищо, на което да се опрете, на което сте се наслаждавали и което е било ценно за двамата – тогава как ще се справите?

7. Има твоите ценности

Избери някой, който споделя твоите ценности по отношение на децата, родителството, семейството, корените, ролите на мъжете и жените, брака, парите, религията… Твърде идеално е да имаме общи мнения за всичко, но когато изберете някой, който споделя сходни ценности, това намалява търканията във връзката.

 

Източник: По материали от книгата „Бягащата с вълци“ на Клариса Пинкола Естес